Grootmoeders gezegde is nog zo gek niet!

Hoe oud ze ook zijn, onze gezegden blijven onverminderd van kracht: ‘gezondheid is een groot goed’, ‘goed voorbeeld, doet goed volgen’ en ‘voorkomen is beter dan genezen’. Onze voorouders hebben ons leed willen besparen met deze wijze woorden, maar in de praktijk lijken wij er toch maar weinig mee te doen.

Gezondheid is een groot goed
In maart 2012 buigt de Tweede Kamer zich over de gezondheidsnota van minister Schippers ‘Gezondheid Dichtbij’. Een nota waarin het kabinet stevig inzet op sport en bewegen en die aandacht heeft voor het weerbaar en gezonder maken van jongeren. Zij willen hiermee de kennis en vaardigheden van jongeren vergroten, zodat zij zelfstandig besluiten kunnen nemen. Een verstandige keuze naar mijn idee.

Mijn zorg ligt bij de afname van aandacht voor leefstijlbeleid bij volwassenen. Volwassenen zijn volgens de minister zelf in staat om te kiezen en zijn zelf verantwoordelijk voor hun leefstijl. Het kabinet ziet daarom een beperkte rol voor zichzelf weggelegd en wil de komende jaren 18 miljoen bezuinigen op het leefstijlbeleid.

Goed voorbeeld, doet goed volgen
De vraag is of het kabinet verantwoordelijk moet zijn voor de leefstijl van volwassenen of het tot ieders persoonlijke keuze moet laten. De Raad voor Volksgezondheid & Zorg (RVZ) schrijft in haar rapport ‘Preventie van welvaartsziekten’ namelijk dat 25% van de welvaartsziekten veroorzaakt wordt door leefstijl. De waarheid ligt naar mijn idee, om maar weer even een gezegde van stal te halen, zoals altijd in het midden. De preventieve gezondheidszorg moet niet alleen gericht zijn op jongeren, maar ook op de omgeving rond de jongeren. Denk aan de verleidingen thuis: een eerste glaasje bij een verjaardagsfeestje of het verplichte meeroken met de ouders. Naar mijn idee doet goed voorbeeld, goed volgen.

Voorkomen is goedkoper dan genezen
Hoe verantwoordelijk is de gemiddelde volwassene in Nederland? Steeds meer mensen krijgen een chronische ziekte, zoals astma, hart- en vaatziekten of diabetes als gevolg van hun leefstijl. Wij moeten ons ervan bewust zijn dat wij in Nederland toch nog altijd een groot alcoholverbruiker zijn met 8,1 liter alcohol per jaar per hoofd van de bevolking. En ondanks dat het aantal rokers afneemt, rookt nog altijd 24% van de Nederlandse volwassenen. Een aantal dat volgens gezondheidsdeskundigen het komende jaar alleen maar verder zal stijgen.

De deskundigen schrijven in de Lancet (een vooraanstaand medisch tijdschrift) dat Nederland uit de pas loopt met de rest van Europa. Zij verwijten de Nederlandse regering laks beleid te voeren door afzwakking van het rookverbod in bars en het beëindigen van de vergoeding van stoppen-met-roken-hulpmiddelen. Dit kan volgens hen leiden tot 145.000 vermijdbare sterfgevallen in 2040. Als je dat omdraait zou dat betekenen dat voor elke euro die er nu besteed wordt aan preventie, er later twee of drie terugverdiend worden, omdat er minder gezondheidsproblemen zijn. Voorkomen is dus niet alleen beter dan genezen, maar ook een stuk goedkoper!

Laurent de Vries
Laurent de Vries is directeur van GGD Nederland, de koepelorganisatie van de Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdiensten in Nederland.

Plaats een reactie