Groot onderzoek naar de gezondheid van ongeboren baby’s

Máxima Medisch Centrum heeft van Stichting De Weijerhorst een groot schenkingsbedrag van €2.700.000 gekregen om de komende jaren medisch wetenschappelijk onderzoek te doen. Het gehele bedrag is toegekend voor een studie van het Vrouw Moeder Kind-centrum naar het in de gaten blijven houden van de gezondheid van baby’s gedurende de zwangerschap.

In vakjargon: Elektrofoetomaternale bewaking. De medisch wetenschappelijke leiding van het project is in handen van hoogleraar en gynaecoloog Guid Oei.

Prof. dr. Oei: “Het komt nog regelmatig voor dat baby’s tijdens de zwangerschap te weinig zuurstof krijgen. Dit levert gezondheidsrisico’s op voor zowel moeder als kind. Kinderen die te weinig zuurstof hebben gehad tijdens een zwangerschap hebben dikwijls levenslang problemen. Als door goede bewaking van de gezondheid van moeder en kind eerder ingegrepen kan worden, dan levert dat ook directe gezondheidswinst op zonder dat het meteen gepaard gaat met een toename van het aantal onnodige keizersneden.”

Volgens professor Oei is het bijzonder dat een dergelijk groot bedrag geschonken wordt voor medisch wetenschappelijk onderzoek. “Máxima Medisch Centrum is natuurlijk erg blij met het bedrag”, zegt prof. Oei. Het ziekenhuis gaat er een vierjarig onderzoekstraject mee opstarten.

Eén van de statutaire doelstellingen van Stichting De Weijerhorst is om bij te dragen aan medisch wetenschappelijke innovatie. “Het onderzoekstraject dat Máxima Medisch Centrum gaat uitvoeren past dan ook exact bij onze doelstelling”, zegt dr H. Pennings, voorzitter van de Limburgse stichting. “We weten dat het schenkingsbedrag bij professor Oei in goede handen is en we kijken uit naar de concrete resultaten van het onderzoek voor moeder en kind. We wensen de heer Oei veel succes met het onderzoek.”

Plaats een reactie