Grolsch en Gulpener meest milieuvriendelijke bieren

Grolsch en Gulpener brouwen de meest milieuvriendelijke bieren. Dit stelt onderzoeksbureau Rankabrand.nl, op basis van een vergelijking van de tien meest populaire biermerken van Nederland. Bij het maken van een Grolsch biertje is de uitstoot van CO2 het kleinst en wordt relatief weinig water verbruikt.

Gulpener onderscheidt zich met het gebruik van uitsluitend milieuvriendelijk geteelde granen die uit de directe omgeving van de Limburgse brouwerij komen. Nummer 3 op de ranglijst, Bavaria, is het meest zuinig met water.

Nederlandse biersector verduurzaamt in hoog tempo
De biersector is transparant over verantwoord ondernemen. Grote merken als Heineken, Jupiler en Bavaria publiceren jaarlijks hun duurzaamheidsverslag op de bedrijfswebsites. Daarin worden forse verbeteringen gerapporteerd. Zo verminderde Grolsch de CO2-uitstoot per gebrouwen biertje met bijna 30% in de afgelopen twee jaar. Voor Jupiler, Dommelsch en Hertog Jan is het gemiddeld waterverbruik per biertje in de afgelopen twee jaar met bijna 20% verminderd.

Heineken geen voorloper
Heineken, waar ook de merken Amstel en Brand bier onder vallen, heeft duidelijke ambities om het verbruik energie- en water terug te dringen, en is daarin ook redelijk succesvol. Maar op geen enkel onderdeel is de marktleider de beste. Hierdoor vallen Heineken, Amstel en Brand bier buiten de top 5.

Toch nog verbeterpunten
Er zijn ook verbeterpunten voor de bierbrouwers. In de sector ontbreken duidelijke doelstellingen voor het verminderen van de absolute uitstoot van broeikasgassen. Ook laten de meeste bierbrouwerijen geen concreet beleid en resultaten laten zien op het gebied van het gebruik van milieuvriendelijke grondstoffen. Gulpener en Grolsch vormen hierop de enige uitzondering.

Plaats een reactie