Groeten uit 2030, van plastic soep tot allesmaker

Nooit meer ziek dankzij de i-Med, een minuscuul apparaatje dat je gezondheid constant in de gaten houdt. Zelfrijdende auto’s die veiliger sturen dan de beste chauffeur. Keukenapparatuur die binnen enkele minuten een driesterrenmaaltijd bereidt. Ultradunne videoschermen die als behang aan de muur geplakt worden en je kamer tot elke gewenste ruimte omvormen. Robots die zelf hun energie uit de omgeving verzamelen. Deze en vele andere toekomstige gadgets en ontwikkelingen staan te lezen in Groeten uit 2030, van plastic soep tot allesmakers van jeugdboekenauteur Jan Paul Schutten.

Een blik op de toekomst
Kunnen we inderdaad in de toekomst kijken en weten wat ons over twintig jaar te wachten staat? Voor een groot deel wel. De bovenstaande voorbeelden zijn stuk voor stuk gebaseerd op technieken die momenteel zelfs al toegepast worden. Jan Paul Schutten verzamelde alle innovaties die ons te wachten staan en schreef er een boek over. Hoogleraren van de Katholieke Universiteit Leuven controleerden de teksten en zorgden voor aanvullingen. De toekomstvisie die in het boek beschreven wordt is dus gebaseerd op gerenommeerde bronnen en realistische verwachtingen.

Niet alleen maar goed nieuws
Groeten uit 2030 beschrijft naast de technologische ontwikkelingen ook de bedreigingen die ons te wachten staan. Het voedselprobleem en de energie- en milieuproblematiek komen uitgebreid aan de orde. Zoals ontbossing, overbevissing en de ‘plastic soep’, het zwerfafval dat in de oceanen drijft en een oppervlakte heeft dat drie keer groter is dan Spanje. Maar goed nieuws is er ook. Het drinkwaterprobleem kan eerder opgelost worden dan veel mensen denken. En het is nu al mogelijk om schone steden te bouwen die volledig in harmonie zijn met de natuur en het milieu.

Allesmaker
De meest indrukwekkende vinding van de toekomst? Dat moet de ‘allesmaker’ zijn. Een 3D-printer die objecten molecuul voor molecuul print en zo alles kan maken wat maar denkbaar is: van kopje thee tot mobiele telefoon. Jan Paul Schutten schreef eerder het Kinderboekenweekgeschenk De wraak van het spruitje en hij won in 2008 een Gouden Griffel voor Kinderen van Amsterdam.