Groepsdruk bij de ontwikkeling van een drugsverslaving?

13 procent van alle jongeren (onder de 25 jaar) die in 2015 behandeld werden voor een verslavingsprobleem, leed aan middelenmisbruik of afhankelijkheid volgens het Nederlands Jeugdinstituut. Bekend is dat het brein van jongeren tijdelijk uit balans is door alle ontwikkelingen in de puberteit. Is deze disbalans een beïnvloedende factor bij het ontwikkelen van een drugsverslaving en wat is de rol van groepsdruk?

Jongeren en drugsverslaving

Volgens het Nederlands Jeugdinstituut zijn in 2015 circa 8.500 jongeren onder de 25 jaar behandeld wegens middelenmisbruik of afhankelijkheid. Het aandeel jongeren in de verslavingszorg fluctueert: tussen 2006 en 2010 is het aandeel toegenomen, tussen 2011 en 2014 is het aandeel gelijk gebleven en in 2015 is het aandeel juist licht afgenomen.

Uit eerder onderzoek dat tussen 2007 en 2009 werd uitgevoerd, het NEMESIS-2 onderzoek, blijkt dat van alle 18 tot 24-jarige volwassenen 24,6 procent ooit een middelenstoornis heeft gehad. Hieronder wordt misbruik of afhankelijkheid van alcohol of drugs verstaan.

drugsverslaving

Verslaafd aan cannabis

Onder alle jongeren in de verslavingszorg is cannabis in de helft van de gevallen de hulpvraag. De tweede grootste hulpvraag onder verslaafde jongeren is de hulp bij een alcoholverslaving, zo’n 18 procent van de jongeren. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat cannabis de meest gebruikte illegale drug is in Nederland.

Cannabisgebruik komt het meest voor onder jongvolwassenen; bijna de helft van de 20 tot 24-jarigen heeft ervaring met cannabis, in vergelijking met ongeveer 25 procent van de 18 tot 19-jarigen. Met ecstasy heeft bijna een kwart van de 20 tot 24-jarigen ervaring. Het gebruik van deze drug is onder de leeftijdsgroepen 20 tot 24 jaar en 25 tot 29 jaar hoger dan in alle andere leeftijdsgroepen.

Op 13-jarige leeftijd verslaafd

Diana raakte op haar 13e verslaafd nadat ze als kind opgroeide in een gezin waar veel problemen speelden. Haar ouders maakten veel ruzie en gingen uiteindelijk toen Diana 4 jaar oud was uit elkaar, en met haar broer had Diana zelf veel ruzie. Dat zorgde bij Diana voor een gevoel van onveiligheid. Ze begon met drinken, daarna kwam ecstasy. Via psychiaters kwam ze aan medicijnen tegen depressie en ADHD.

Toen het op haar 18e echt misging doordat Diana veel te weinig woog en haar verantwoordelijkheden niet meer aankon, nam ze aangeboden hulp aan en vertrok naar Yes We Can Clinics. Met hulp van de behandeling kwam Diana er weer bovenop, zo vertelt ze in gesprek met RTL Nieuws.

https://www.youtube.com/watch?v=HBkU8q8Ajjk

De rol van groepsdruk

Volgens Diana maakt de verslaving nog altijd deel uit van haar leven. Ze zou zichzelf in gevaar kunnen brengen door naar plekken te gaan waar gebruikt of gedronken wordt, daarom mijdt ze die plekken structureel. Bekend is dat jongeren gevoelig zijn voor groepsdruk, doordat ze in de puberteit extra onzeker zijn en bevestiging nodig hebben van leeftijdsgenoten. Daardoor bestaat de kans dat ze gedrag – zoals overmatig alcoholgebruik – binnen de vriendenkring gaan spiegelen, zo vertelt Fiona in het artikel Alcohol en groepsdruk van Opvoeden.nl.

Het RIVM ontwikkelde meerdere dossiers over het voorkomen of tegengaan van gezondheidsproblemen, oftewel leefstijlinterventies. In het Wat werkt dossier Jongeren en alcohol staan maatregelen die bijdragen aan een gezonde omgeving. Een gezonde omgeving zou ervoor kunnen zorgen dat jongeren niet gaan roken en dat ze bewust omgaan met alcohol.

De behandeling van drugsverslaving

Overmatig gebruik kent vaak onderliggende problematiek die naast het middelenmisbruik dient te worden aangepakt. In veel gevallen is overmatig drugsgebruik namelijk een manier om te ontsnappen aan de realiteit. Yes We Can Clinics is gespecialiseerd in meervoudige problematiek en behandelt daarom voornamelijk jongeren die te maken hebben met een combinatie van problemen. De klinische behandeling van Yes We Can Clinics is gericht op het behandelen van jongeren met psychische problemen, verslavingen en gedragsproblemen.

De behandeling van Yes we Can Clinics is voor veel jongeren succesvol. Tweederde van de jongeren heeft na de behandeling door Yes We Can Clinics geen specialistische zorg meer nodig. Ben je benieuwd of Yes We Can Clinics iets kan betekenen in jouw persoonlijke situatie? Lees meer over Yes We Can Clinics en de behandeling van drugsverslaving.

Plaats een reactie