Groente en fruit van buiten EU sneller toegelaten in Nederland

Bederfelijke waren, zoals bepaalde soorten groente en fruit, komen sneller Nederland binnen, omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de doorlooptijden bij de importcontrole van bederfelijke waar aanzienlijk heeft verkort.

FruitsFotocredits: Mário Diogo (cc)

Hiermee komt de toezichthouder tegemoet aan de wens van de groente- en fruitsector die regelmatig met deze risico gebaseerde controles te maken heeft.

De NVWA heeft eerder dit jaar de doorlooptijd van monstername tot het vrijgeven van de bemonsterde partij al teruggebracht naar maximaal 48 uur. Alleen voor monstername op vrijdag was dat tot nu toe nog niet haalbaar.

Door vanaf medio november de vrijdag genomen monsters op zaterdag te rapporteren, wordt ook daar een korte doorlooptijd gerealiseerd. Met deze stap laat de NVWA zien dat zij openstaat voor suggesties voor verbetering en haalbare oplossingen wil realiseren.

Tevens onderstreept de NVWA hiermee het belang van korte doorlooptijden voor de groente- en fruitsector en voor de concurrentiepositie van Nederland als doorvoerland.

Meer informatie: Pagina Import (vanuit derde landen)

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum van de NVWA 0800-04 88.

Plaats een reactie