GroenLinks wil opheldering over 12000 extra verzorgenden ouderenzorg

0
566

GroenLinks wil opheldering over het convenant om 12.000 extra verzorgenden extra aan te stellen in de ouderenzorg. Tot nu toe is niet duidelijk wie er precies bedoeld worden met deze 12000 extra zorgmedewerkers. Concrete plannen ontbreken. GroenLinks Tweede Kamerlid Linda Voortman vraagt donderdagavond 24 november 2011 opheldering in het dertigledendebat: “Het lijkt wel of het kabinet deze toezegging zo schimmig mogelijk wil houden. Zodat aan het eind van 2013 wel duidelijk is dat de miljoenen zijn uitgegeven, maar onduidelijk is of het doel behaald is en we het kabinet op haar blauwe ogen moeten geloven.”

Het is al bijna 4 maanden geleden dat het convenant ‘kwaliteitsimpuls langdurige zorg’ getekend werd en sindsdien is het van de kant van het kabinet erg stil. GroenLinks is van meet af aan kritisch geweest op de uitvoering van deze grote kabinetsbelofte. Eerder vroeg GroenLinks al om duidelijke tussendoelen, maar de inlossing hiervan schuift het kabinet steeds voor zich uit. Maar vooral is onduidelijk wanneer het convenant nou een succes genoemd kan worden. Het convenant hanteert namelijk een zeer brede term zodat ook mensen die een extra opleiding volgen onder de noemer van ‘extra werknemers’ vallen.

Voortman: “Het kabinet creëert mist over wat nu precies bedoeld wordt met 12000 extra verzorgenden. Zijn dit nieuwe opgeleide mensen of omgeschoolde, opnieuw ingeschaalde medewerkers? Welke rekentruc wordt hier uitgehaald? Kan het kabinet ons vanavond nu eindelijk eens vertellen hoe die 12000 fulltime verzorgenden bovenop de gewone groei er moeten komen.”

Het convenant zegt dat de zorgkantoren erop moeten letten of de miljoenen besteed worden aan extra handen aan het bed. Maar ook dit is weer onduidelijk. Voortman: “Steeds meer mensen vragen zich af of al die miljoenen niet op de grote hoop van de instellingen verdwijnt. En waarom moet dat via de zorgkantoren. Geef dat geld direct aan zorgaanbieders met een goed plan. De minister geeft immers zelf steeds aan dat zij de zorgverzekeraars niet aan een touwtje heeft. Waarom zou dat dan hier wel zo zijn?”