GroenLinks wil opheldering illegaal gebruik chemicaliën bij boringen schaliegas

0
482

GroenLinks wil opheldering over het mogelijk illegaal gebruik van chemicaliën bij boringen naar schaliegas in Europa. De Europese Commissie constateerde onlangs dat deze chemische stoffen niet geregistreerd en niet getest voor dit gebruik zijn. GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren en GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout willen daarom niet met de boringen beginnen voor dat er duidelijkheid is. Ze stellen hierover vragen aan minister Verhagen en de Europese Commissie.

De chemische stoffen die bij boringen naar schaliegas gebruikt worden, zijn niet geregistreerd voor dit gebruik bij het Europees Agentschap voor Chemische stoffen (ECHA). Dat betekent dat het gebruik ervan voor boringen naar schaliegas waarschijnlijk illegaal is. Het betekent bovendien dat ze waarschijnlijk nooit hiervoor getest zijn. Van Tongeren: “De plannen voor proefboringen naar schaliegas moeten van tafel. De risico’s voor het milieu en voor onze gezondheid zijn te groot. Onduidelijk is wat de gevolgen zijn voor ons drinkwater als grote hoeveelheden van deze chemicaliën in de grond gestopt worden. Nederlandse drinkwaterbedrijven zijn hier ook bezorgd over. Minister Verhagen moet de plannen voor proefboringen per direct stopzetten. Het is onverantwoord om te gokken met onze veiligheid.”

Deze week werd een studie gepresenteerd in het Europees Parlement naar de gevolgen van schaliegasboringen op het milieu en de volksgezondheid. De conclusies zijn glashelder: de risico´s voor het milieu en de volksgezondheid wegen niet op tegen de potentiële voordelen. Adequate wetgeving rond schaliegas ontbreekt. Eickhout: “De Europese Commissie moet lidstaten oproepen een moratorium op de boringen afkondigen totdat we weten wat de risico’s zijn en de gaten in de wetgeving zijn gedicht. Het is onverantwoord om chemicaliën de grond in te pompen, zonder dat de effecten op het milieu en de volksgezondheid bekend zijn.”

Het Europees Parlement houdt vandaag een hoorzitting waarin met deskundigen over de toekomst van schaliegas in Europa wordt gesproken. De Tweede Kamer debatteert op 27 oktober met de minister over schaliegas.