GroenLinks wil een Wet Werk en Zekerheid

GroenLinks wil drie bestaande regelingen samenvoegen tot één nieuwe Wet Werk en Zekerheid. Dit maakt lijsttrekker Jolande Sap dinsdag 7 augustus 2012 bekend tijdens een werkbezoek bij Roteb in Rotterdam. Het gaat om de Wajong, de Wet Sociale Werkvoorziening en de Wet Werk en Bijstand.

Met de nieuwe wet krijgen jonggehandicapten, mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap en werklozen een beter perspectief op een baan. Tegelijk biedt het gemeenten de slagkracht die nodig is om werkzoekenden waar nodig te ondersteunen.

Sap is dinsdag 7 augustus 2012 op werkbezoek bij Roteb. Bij dit bedrijf in Rotterdam, dat diensten levert van groenvoorziening tot electromontage, werken ook mensen met een beperking.

Sap: “Roteb laat zien dat het anders kan door kansen te bieden aan mensen die, om wat voor reden dan ook, niet aan de slag raken op de arbeidsmarkt. Het kabinet wilde zwaar bezuinigen op de sociale werkplaatsen waardoor banen van duizenden mensen op de tocht kwamen te staan. Daar hebben we met het Lente-akkoord gelukkig een stokje voor weten te steken. Maar dat wil niet zeggen dat er geen verdere aanpassingen in wetgeving nodig zijn. Juist in het belang van mensen met een beperking of op een grotere afstand van de arbeidsmarkt moeten regelingen worden hervormd.”

De Wet Werk en Zekerheid schrijft voor dat gemeenten met iedereen die langer dan één jaar werkloos is afspraken maken over scholing, begeleiding naar werk of aangepast werk. Wie zelf niet aan de slag komt, wordt ondergebracht bij een leer-werkbv, een soort maatschappelijk uitzendbureau waarin gemeenten en werkgevers samenwerken. Mensen zijn bij de leer-werkbv in dienst, waarmee werkzekerheid wordt geboden. Hoewel er voldoende werk is, hikken werkgevers nu vaak aan tegen de risico’s van uitval en de kosten van extra begeleiding.

Sap: “Met de groeiende vergrijzing hebben we alle menskracht straks keihard nodig. Daarom moeten we nu de omslag maken naar een samenleving waar iedereen een eerlijke kans op werk krijgt. Iedereen draagt graag bij, alleen zijn er voor de één meer drempels te overwinnen dan voor de ander. GroenLinks wil deze drempels met deze wet zo veel mogelijk wegnemen.”

Plaats een reactie