GroenLinks op botenparade Gay Pride

GroenLinks vaart met een eigen boot mee met de Canal Parade, de afsluitende botenparade van de Amsterdam Gay Pride, op zaterdag 6 augustus. GroenLinks vindt dat het kabinet nu snel uit de kast moet komen als het gaat om concrete stappen die de emancipatie van homo’s kracht bij zetten. GroenLinks Tweede Kamerlid Ineke van Gent wil dat ambtenaren niet meer kunnen weigeren een homohuwelijk te voltrekken en dat ouderschap van hetero’s hetzelfde wordt behandeld als dat van homo’s.

Voordat ambtenaren van de burgerlijke stand worden benoemd, beloven zij zich nauwkeurig aan de wet te houden. Maar in de praktijk gebeurt dat niet. Nog steeds zijn er in veel gemeenten zogenoemde weigerambtenaren. Van Gent: “Iedereen moet zich aan de wet houden. Ambtenaren kunnen daar geen uitzondering op vormen. Juist niet. Steeds meer gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, en deze week Groningen accepteren dit niet langer. Het kabinet moet na de zomer met een wettelijke regeling komen, zoals ook de Commissie Gelijke Behandeling al in 2008 adviseerde. Doen ze dat niet en daar lijkt het helaas op, dan zal ik mijn aangehouden motie in stemming brengen die op een meerderheid kan rekenen als de VVD zich aan haar woord houdt.”

Ook hoopt GroenLinks, na hier al meerder malen op hebben aangedrongen, nog steeds op een spoedige behandeling van het wetsvoorstel ‘Lesbisch ouderschap’. De wet is een belangrijke stap voor de gelijkberechtiging van hetero- en homo-ouderschap. Na aanname van deze wet is een gecompliceerde juridische procedure om het meemoederschap te verwerven, zoals adoptie of voogdij, overbodig. Vorig jaar nog liet het (destijds demissionaire) kabinet weten belang te hechten aan een spoedige behandeling van dit wetsvoorstel, maar daarna is het stil geworden.

Van Gent: “De Tweede Kamer wacht al jaren op een aantal belangrijke concrete stappen op het gebied van homo-emancipatie. Het lijkt erop dat we gegijzeld worden. Eerst door de ChristenUnie, nu door de SGP. Samen met de VVD Kamerleden heeft GroenLinks jarenlang voor homo-emancipatie gestreden. Het is nu aan de liberale premier om door te pakken.”

Plaats een reactie