GroenLinks maakt checklist voor Green Deal

0
538

Maandag 3 oktober 2011 presenteert minister Verhagen zijn Green Deal. GroenLinks komt met een checklist waaraan de ambities van de Green Deal zullen worden afgemeten.

De checklist is gebaseerd op gesprekken van GroenLinks fractievoorzitter Jolande Sap en Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren met tientallen groene, innovatieve ondernemers en experts. Sap: “Economisch herstel kan samengaan met winst voor het leefklimaat. Nu is het moment om Nederland klaar te maken voor een duurzame samenleving en een groene economie. De vraag is of de plannen van dit kabinet deze omslag kunnen maken. Wordt het een Green Deal of No Deal?”

In de Green Deal staan afspraken van kabinet met het bedrijfsleven en de samenleving. De vraag is of het kabinet hiermee de gestelde milieudoelen gaat halen. De GroenLinks checklist bestaat uit tien criteria waar de Green Deal aan moet voldoen om echte groene doorbraken te bereiken. Wordt de enorme overheidsbijdrage aan fossiele energie afgebouwd zodat schone stroom een eerlijke kans krijgt? Belooft de overheid als consument zélf voorop te lopen? Van Tongeren: “Bedrijven, burgers en bestuurders uit de praktijk vertellen ons wat nodig is om echt groen te ondernemen. In de maatschappij is ruim voldoende enthousiasme en creativiteit aanwezig. Of dit kabinet dat voldoende aanboort in deze Green Deal is de vraag.”

Zal de Green Deal burgers en bedrijven die groen willen investeren, bureaucratie uit handen nemen? Worden er nieuwe financiële arrangementen gecreëerd, om de kansen van groene producten op de markt te vergroten? Krijgen groene ondernemers ook letterlijk de ruimte? GroenLinks gaat ervan uit dat de effecten van de Green Deal door de Planbureaus worden doorgerekend. Zo niet, dan zal zij daar bij de regering op aandringen.