GroenLinks en CDA presenteren initiatiefwet flexibel werken

Vrijdag 9 september 2011 presenteren GroenLinks Tweede Kamerlid Ineke van Gent en CDA Tweede Kamerlid Eddy van Hijum hun gezamenlijke initiatiefwet ‘flexibel werken’. Van Gent: Het geeft de werknemer de flexibiliteit om de eigen tijd in te delen. Flexibel werken heeft veel voordelen voor werknemers maar ook voor werkgevers. Met dit wetsvoorstel geven we werknemers een steuntje en werknemers een duwtje in de rug.” Van Hijum: “Veel werknemers geven aan dat ze graag flexibel willen werken. Vaak is dit maar beperkt geregeld in de CAO of zelfs niet toegestaan. Er is een cultuuromslag nodig op de arbeidsmarkt.”

GroenLinks en CDA willen met dit wetsvoorstel de combinatie van werk en privé vergemakkelijken. Van Hijum: “Vanuit de samenleving wordt de urgentie heel erg werd gevoeld. Als je aan jonge ouders vraagt waar ze behoefte aan hebben staan kinderopvang en verlofregelingen niet bovenaan. Allereerst komt de wens om flexibel te kunnen werken.” Van Gent: “Naast goede verlofregeling en kinderopvang zal deze wet bijdragen om de participatie te verbeteren. Het is goed als meer vrouwen participeren op de arbeidsmarkt en economisch zelfstandig worden. Mannen durven vaak niet eens te vragen of ze korter mogen werken. Ze denken dat het toch niet mag.”

GroenLinks en CDA geven met hun wetsvoorstel de werknemer zelf meer zeggenschap over zijn werkplek en werktijden. Werknemers hechten steeds meer belang aan een goede balans van werken en zorg. De arbeidsmarkt van negen tot vijf, inflexibele roostertijden, verplichte aanwezigheid op kantoor en lange files in de spits, belemmeren veel werknemers daarin. Ook draagt deze wet bij aan filebestrijding zonder nieuw asfalt.

Niet alle taken lenen zich voor flexibele arbeidstijden. Leraren, winkelmedewerkers en verpleegsters zijn op gezette tijden nodig. Maar er zijn wel steeds meer mogelijkheden om flexibel te werken. Van Gent: “Wij zijn niet voor een samenleving waarin iedereen steeds meer werkt. Maar het taboe dat je niet ’s avonds na het eten je laptop nog even zou kunnen uitklappen moet er ook af.” Van Hijum: “Zodat je dan ook om kwart over drie ‘s middags je kinderen van school op kan halen.”

Plaats een reactie