GroenLinks blij met uitstel kerncentrale

GroenLinks is verheugd dat Energiebedrijf Delta het besluit over de bouw van een tweede kerncentrale met 2 tot 3 jaar uitstelt. Dat maakte het bedrijf maandag 23 januari 2012 bekend. GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap en groene woordvoerder Liesbeth van Tongeren willen dat van uitstel afstel komt. Nederland kan uitstekend zonder kernenergie.

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap: “Dit is een enorme overwinning voor alle voorstanders van schone energie. Eerst stelde Delta het besluit met een half jaar uit en nu met 2 tot 3 jaar. GroenLinks zal er alles aan doen om van uitstel afstel te maken. Nederland kan prima zonder kernenergie. Delta neemt dit besluit niet zomaar, het zegt veel dat ze de financiën niet rond krijgen. Blijkbaar voelen ze ook aan dat in Zeeland en in de rest van Nederland te weinig draagvlak is voor de bouw van een kerncentrale.”

Eerder liet oud-directeur Boerma van Delta weten dat de economische haalbaarheid van een kerncentrale onzeker is zonder overheidssteun. CDA-Gedeputeerde Van Beveren pleitte onlangs ook voor overheidssteun. Kort voor de Kerst antwoordde minister Verhagen op Kamervragen van GroenLinks dat er geen overheidssteun komt voor een kerncentrale.

Van Tongeren: “Kerncentrales zijn peperduur. Nog nooit is er ergens een kerncentrale gebouwd zonder overheidssteun. Uitstel is een mooie eerste stap, maar het beste kan Delta definitief afzien van een nieuwe kerncentrale. Ze kunnen beter werk maken van energiebesparing en schone energie. Dat is veilig, levert veel banen op en zadelt toekomstige generaties niet op met gevaarlijk radioactief afval.”

Plaats een reactie