Van 1 december 2014 tot en met 26 april 2015 heerste er in Nederland een griepepidemie. Er is sprake van een epidemie wanneer meer dan 51 op de 100.000 mensen zich bij de huisarts melden met griepachtige klachten en in keel- en neusmonsters griepvirus wordt aangetoond.
Nu twee weken achtereen het aantal mensen met griepachtige klachten onder de epidemische grens is gebleven, is de griepepidemie na 21 weken officieel ten einde.
Griepepidemie
In week 18 bezochten 47 op de 100.000 mensen de huisarts met griepachtige klachten, in week 19 waren dat er nog 24. Daarmee is de griepepidemie officieel ten einde, wat niet betekent dat er in Nederland geen mensen meer zijn met griep. Sporadisch wordt nog influenzavirusvirus aangetoond in de monsters die de peilstationhuisartsen afnemen bij mensen met griepachtige klachten.
Uitzonderlijk lang
De afgelopen griepepidemie was met 21 weken uitzonderlijke lang, en daarmee de langst durende epidemie sinds 1970. Tijdens de griepepidemie zijn ook meer mensen overleden. Mogelijk dat griepinfecties hierbij een rol hebben gespeeld.
Verschillende virussen
Er zijn enkele mogelijke verklaringen waarom de griepepidemie dit jaar langer duurde dan voorgaande jaren. In de eerste helft van de epidemie domineerde het type A(H3N2) virus, terwijl in de laatste maanden bijna uitsluitend type B-influenzavirus voorkomt. Daarnaast zijn ook mensen ziek geworden van A(H1N1)pdm09 virus – voorheen Mexicaanse griep. Bovendien kwam zowel een deel van de aangetoonde influenzavirussen type A(H3N2) als het type B-influenzavirus dit seizoen niet goed overeen met de varianten die in het griepvaccin waren opgenomen. Hierdoor gaf de vaccinatie geen volledige bescherming tegen alle circulerende griepvirusvarianten.
Peilstations NIVEL Zorgregistraties
De peilstationhuisartsen houden al sinds 1970 bij hoeveel mensen er bij de huisarts komen vanwege griepachtige klachten en zij nemen ook monsters af voor laboratoriumonderzoek bij het RIVM. De peilstations zijn veertig huisartspraktijken, met 57 huisartsen, die wekelijks rapporteren over het vóórkomen van een aantal ziekten, gebeurtenissen en verrichtingen die in routine-registraties ontbreken en daarin niet gemakkelijk zijn op te nemen, waaronder griep. Deze praktijken zijn een onderdeel van NIVEL Zorgregistraties eerste lijn.
NIVEL Zorgregistraties maakt gebruik van gegevens die routinematig in de zorg worden verzameld bij verschillende eerstelijnsdisciplines. Onder meer bij 478 huisartspraktijken met ruim anderhalf miljoen ingeschreven patiënten.