Grenzen verleggen op Supportbeurs 2010 in Jaarbeurs Utrecht

Een door dolfijnen ondersteunde therapie voor jongeren met een beperking op Curaçao? De lichtste rolstoel ter wereld of informatie over de mogelijkheden om naast het huis een WMO-zorgunit te plaatsen? De consumenten- en vakbeurs Support 2010 staat in de startblokken. De beurs die van 2 tot en met 5 juni in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden, maakt zijn thema ‘grenzen verleggen’ meer dan waar.

Support is de belangrijkste manifestatie in de Benelux voor mensen die zelf een beperking hebben en hun familie, en voor mensen die werken in de zorg. Aan de beurs nemen 250 exposanten deel die overzichtelijk zijn geclusterd in de segmenten Mobiliteit & Vervoer, Wonen, Sport, Hulpmiddelen, Vakantie, Life style, Advies en Werk & Studie.

De beurs kent een uitgebreid activiteiten- en seminarprogramma. De organisatie kiest voor de formule van ‘Een dagje uit’. Projectmanager Evert Jan Bos: “We weten dat mensen hier al maanden naar uitkijken. Daar is een groot aantal activiteiten ook op toegespitst. Ze hebben één gemeenschappelijk kenmerk: ze stellen mensen – ieder op hun niveau – in staat hun eigen grenzen te verleggen. Een therapie met de dolfijn als motivator is grensverleggend, dat geldt net zo goed voor het zelf rijden met aangepaste auto’s. Levert altijd nieuwe ideeën op om letterlijk verder te komen.”

Wat is er te doen op Support? Een greep uit de activiteiten:

Duiken
De belangstelling hiervoor groeit omdat het mensen met een handicap net even meer bewegingsvrijheid geeft, bovendien brengt tien meter onder water je in een compleet nieuwe wereld. Op Support geeft duikschool SeaSigns Divers uit Almere in een groot basin met uiteraard voldoende ramen  duikdemonstraties. In Almere beschikt de duikschool over extra faciliteiten waardoor mensen eenvoudig het water in en uit kunnen.

Auto’s
Alle leden van de Auto Aanpassers Nederland (AAN) zijn op Support aanwezig. Het thema van de AAN is Mobiliteit en Sportiviteit. Op het buitenterrein kunnen mensen zelf aangepaste auto’s testen, er worden bijzondere sportieve aangepaste auto’s tentoongesteld waaronder de AC Cobra raceauto van Rainer Küschall, waarmee hij snelheden tot tegen de driehonderd kilometer per uur behaalt. Küschall, verlamd geraakt na een sportongeluk, zal zelf rondjes op het parcours rijden.

• Tour de France
In aanloop naar le Grand Départ 2010 organiseert de gemeente Rotterdam een groot aantal bijzondere evenementen, met als thema New Energy. Op Support is le Grand Départ 2010 te vinden met het virtueel parcours. Met twee racefietsen en twee handbikes kan iedereen virtueel het daadwerkelijke parcours van de Grand Départ fietsen. Ook is er informatie over lokale handbike verenigingen.

• Sporten
Gehandicaptenport Nederland pakt op Support breed uit met demonstraties. Van rolstoeldansen tot zitvolleybal. Van Rolstoelrugby tot showdown. Dit alles onder het motto ‘Sporten kan iedereen!’ De sportvelden zijn te vinden in Hal 7. Op het grote veld vinden de demonstratiesporten plaats, op de bijvelden kunnen bezoekers sporten zelf proberen.

Een overzicht van alle activiteiten staat op de website van de beurs Support (www.supportbeurs.nl)

Veel innovaties
Opvallend is het grote aantal innovaties die exposanten op de beurs lanceren. Vaak gaat het om slimme doorontwikkelingen van bestaande producten, die net even iets beter, lichter, efficiënter en handiger zijn om mee te nemen. Voorbeelden hiervan: opvouwbare tilliften met onderhoudswaarschuwingen, mobiele douchetoilletstoel, de lichtste rolstoel ter wereld en rolstoeldragers voor op de trekhaak voor de scootmobiel. Een aantal bedrijven presenteert mobiele zorgunits voor bij het huis van de cliënt of voor bij het huis van de mantelzorger.
Opvallend is het assortiment vakanties-voor-mensen-met-een-beperking dat op de beurs wordt gepresenteerd, al dan niet met keurmerk waardoor een beroep gedaan kan worden op de AWBZ. Veelal gaat het om vakantieparken en landgoederen die activiteiten bieden als snoezelen, zwemmen, fitness, luchtkussen en paardrijden. Het personeel is toegerust om mensen met een beperking te begeleiden.

Wie zich registreert voor beursbezoek heeft gratis toegang.
Registreren kan op www.supportbeurs.nl. Het hallencomplex en de parkeerterreinen zijn geschikt gemaakt voor mensen met een beperking.

Plaats een reactie