Greenpeace vervangt vlag Brazilië bij ambassade in Den Haag

Actievoerders van Greenpeace hebben maandag 14 mei 2012 de Braziliaanse vlag aan de gevel van de Braziliaanse ambassade vervangen door een nieuwe vlag. In deze nieuwe vlag is al het groen vervangen door zwart en de tekst op de nieuwe vlag luidt ‘ontbossing en achteruitgang’. Greenpeace roept via de Braziliaanse ambassadeur president Dilma Roussef op om de nieuwe boswet tegen te houden en de Amazone te beschermen.

De nieuwe Forest Code
Eind april heeft het Congres in Brazilië ingestemd met een nieuwe boswet. Deze wet geeft amnestie aan criminelen die zich schuldig hebben gemaakt aan illegale ontbossing en zal in de toekomst bijdragen aan de verdere ontbossing van de Amazone. Rousseff heeft tot 25 mei de mogelijkheid om de wet tegen te houden door haar veto uit te spreken. Greenpeace roept president Dilma op om de wet in zijn geheel te vetoën.

Braziliaanse vlag
Het groen in de vlag van Brazilië staat voor de natuurlijke rijkdommen van het land, in het bijzonder de Amazone. Greenpeace heeft het groen in de vlag nu door zwart vervangen. Ook de tekst in de vlag is door Greenpeace gewijzigd. Op de nieuwe vlag staat ontbossing en achteruitgang (desmatamento en retrocesso) en niet langer orde en vooruitgang (orden e progresso). Want als Rousseff de aangepasteboswet niet tegenhoudt, zullen de gevolgen voor de Amazone rampzalig zijn.

Overal acties bij ambassades
Wereldwijd voert Greenpeace deze dagen actie bij Braziliaanse ambassades om Rousseff te laten weten dat zij deze voor de Amazone desastreuze wet moet tegenhouden. Acties vinden onder andere plaats bij Braziliaanse ambassades in de VS, Engeland, Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Spanje en Nederland.

Plaats een reactie