Greenpeace-schip overgenomen door Russische kustwacht

Als antwoord op een vreedzaam protest tegen booractiviteiten op de Noordpool enterde de Russische kustwacht donderdag 19 september 2013 rond 17.00 Nederlandse tijd de Greenpeace ijsbreker de Arctic Sunrise. Het schip is nu officieel in overgenomen door de Russische kustwacht en alle bemanningsleden worden vastgehouden. De ijsbreker met opvarenden gaat naar Moermansk.

De 30 bemanningsleden, onder wie ook de Nederlandse campagneleider Faiza Oulashen en een Nederlandse machinist, werden onder schot gehouden en zijn ondervraagd door de Russische kustwacht. Het schip is in de Pechora Zee, ten zuiden van Nova Zembla.

Een dag eerder hadden Greenpeace-actievoerders op vreedzame wijze geprotesteerd bij een boorplatform van Gazprom. Deze Russische gas- en oliegigant is van plan om samen met de Nederlandse oliereus Shell naar olie te boren in dit Noordpoolgebied. Dit is vragen om ongelukken. Niet alleen verkeert het Russische platform Prirazlomnaya in slechte staat, er zijn in de wijde omtrek ook geen schepen te bekennen die noodhulp kunnen verlenen als bijvoorbeeld een olielek ontstaat.

Tijdens dit vreedzame protest trad de Russische kustwacht eveneens agressief op en richtte pistolen op de geweldloze actievoerders. Twee actievoerders zijn gearresteerd en meegenomen. Ook zij zijn inmiddels weer bij de groep gevoegd.

Het laatste contact met het schip was donderdag 19 septemebr 2013 rond 21.00 uur. Toen liet de campagneleider Faiza Oulahsen weten dat het met alle opvarenden naar omstandigheden goed ging, en dat ze werden vastvastgehouden in de eetzaal. Op dat moment was de Greenpeace ijsbreker, die vaart onder Nederlandse vlag, geheel overgenomen door de Russische kustwacht. Ook meldde Oulahsen dat het schip naar Moermansk zal varen. Dit wordt in de Russische staatsmedia bevestigd. Deze reis zal nog twee dagen duren. Sinds dit laatste telefoontje heeft Greenpeace niets meer van zijn bemanning vernomen.

Greenpeace heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ingelicht over de entering van de Russische kustwacht.

Plaats een reactie