Greenpeace pleit voor hervorming walvisvaartcommissie

Corruptie binnen de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) moet effectief worden bestreden. Dat is een van de eisen die Greenpeace op tafel legt tijdens de 63e vergadering van dit instituut, die vrijdag 8 juli 2011 van start gaat op het Britse eiland Jersey.

Vorig jaar nog kwam bewijs boven water dat Japan met steekpenningen en prostituees de steun heeft gekocht van kleine staten als Guinee en de Marshalleilanden. Het jarenlange moratorium op de commerciële walvisjacht stond toen op de tocht.

Whaling / Walvisvaart‘De IWC moet een instituut worden dat zich concentreert op de bescherming van de walvis. Nu ligt de nadruk nog te veel op de walvisjacht’, stelt Pavel Klinckhamers, campagneleider oceanen bij Greenpeace. ‘De jacht door Japan in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan moet eindelijk ophouden. Ook wil Greenpeace dat tijdens deze conferentie de instelling van een reservaat in het zuidelijk deel van de Atlantische Oceaan wordt bekrachtigd.’

Greenpeace voert al meer dan 35 jaar actie tegen de commerciële jacht op walvissen in alle zeeën en oceanen. Het moratorium op de walvisjacht is al 25 jaar van kracht, maar veel walvissoorten zijn nog altijd bedreigd en het herstel gaat zeer traag. Dit is niet alleen het gevolg van de jacht door landen als Japan, IJsland en Noorwegen. Ook klimaatverandering, aanvaringen met schepen, geluidsoverlast en visnetten kosten jaarlijks honderdduizenden walvissen het leven.

Plaats een reactie