Greenpeace onderzoekt straling bij kernafvaltransport

Stralingsdeskundige Ike Teuling van Greenpeace verricht in Zeeland metingen bij het transport van kernafval. Drie containers met hoogradioactief afval van kerncentrale Borssele worden dinsdag 11 oktober 2011 per vrachtwagen vervoerd naar de COVRA en daar op de treinwagons geladen. Het is het tweede kernafvaltransport vanuit Nederland naar Frankrijk sinds de transporten zijn hervat in juni 2011. Greenpeace heeft apparatuur voor stralingsmetingen en gaat opnames maken met een hittegevoelige camera.

Ike Teuling: “Dit hoogradioactieve afval is niet alleen nu gevaarlijk maar is ook een gevaar voor de generaties na ons. Het is onbegrijpelijk dat minister Verhagen nog altijd een nieuwe kerncentrale wil bouwen terwijl hij geen idee heeft waar hij uiteindelijk met deze vaten kernafval naar toe moet. Het kernafvalprobleem is onoplosbaar. Er is maar één optie: stoppen met kernenergie!”

De trein met kernafval zal later vandaag richting Frankrijk vertrekken en rijdt door dichtbevolkte gebieden in Nederland, België en Frankrijk. Maandag 10 oktober 2011 tekenden 22 Belgische burgermeesters, waaronder die uit Antwerpen en Gent, protest aan tegen dit transport.

Donderdag komt de trein aan bij de nucleaire verwerkingsfabriek in La Hague. Na verwerking komt het meest radioactieve deel terug naar Nederland. Minister Verhagen wil dit kernafval ondergronds opslaan terwijl nergens ter wereld is bewezen dat dit kan zonder gevaar voor radioactieve lekkage.

Plaats een reactie