Greenpeace-directeur daagt topmannen Shell uit voor debat

Greenpeace-directeur Sylvia Borren is vrijdag 13 juli 2012 gearresteerd na een actie van zeventig actievoerders van Greenpeace bij het internationale hoofdkantoor van Shell.

Na haar vrijlating is Borren immer strijdvaardig. “Wie het Noordpoolgebied op het spel zet, is bezig welbewust en voor eigen gewin de aarde kapot te maken. Ik daag de topmannen van Shell uit om publiekelijk met mij en Kumi Naidoo, de directeur van Greenpeace International, in debat te gaan.”

Shell gaat deze zomer naar olie boren op de Noordpool, een van de meest ongerepte natuurgebieden ter wereld. Dit is onaanvaardbaar, want de gevolgen van een olielek in dit gebied zijn niet te overzien.

Een debat met directeuren Peter Voser en Dick Benschop van Shell draagt volgens Borren bij aan de bewustwording van grote groepen mensen. “Veel Nederlanders zijn zich onvoldoende bewust van de gevaren van klimaatverandering en van de olieboringen van Shell voor de Noordpool. Dat bewustzijn creëert Greenpeace door middel van acties, zoals vrijdag in Den Haag, maar ook door middel van debat. Ik hoop dat Voser en Benschop deze uitdaging aannemen.”

Borren is gearresteerd na een actie waarbij de Greenpeace-directeur de leiding overnam van Shell. Zeventig actievoerders blokkeerden ondertussen de ingangen om te voorkomen dat honderden werknemers van Shell verder konden werken aan de riskante olieboringen in het Noordpoolgebied. Shell mag sinds afgelopen week starten met proefboringen in het Noordpoolgebied.

Poolstormen, dichte mist en ijsvorming maken dat de kans op een olielek, volgens Amerikaanse overheidsinstituten, twintig procent is gedurende de levensduur van een boorplatform. Als er een lek ontstaat, maakt het ijs het vrijwel onmogelijk om het lek te dichten gedurende het grootste deel van het jaar. Ook de noodplannen van Shell geven aan dat vrijgekomen olie niet of nauwelijks is op te ruimen.

Meer informatie
Stopshell.nl

Plaats een reactie