Actievoerders van Greenpeace houden het transport van kernafval tegen, dat op het punt staat te vertrekken uit Zeeland. Tien actievoerders hebben zich vastgeketend aan de spoorrails. “Het is de hoogste tijd om te stoppen met kernenergie”, zegt Ike Teuling van Greenpeace. “Kernenergie is gevaarlijk en totaal overbodig. Er is genoeg schone energie voorhanden. Energieminister Verhagen moet inzien dat het tijdperk van kernenergie voorbij is.”
De drie wagons met hoogradioactief afval van kerncentrale Borssele bevatten een hoeveelheid radioactiviteit die te vergelijken is met wat is vrijgekomen bij de kernrampen in Tsjernobyl of Fukushima. De komende twee jaar zullen er tien kernafvaltransporten naar Frankrijk plaatsvinden. “Dit transport is slechts het topje van de ijsberg”, stelt Teuling. “Een tweede kerncentrale produceert nog meer kernafval terwijl ook die centrale totaal overbodig is.”
De containers gaan per trein via België naar de Franse nucleaire fabriek in La Hague. Daar wordt het afval verwerkt: een risicovol en vervuilend proces. Van hergebruik van het kernafval is nauwelijks sprake, slechts 4 procent wordt in de praktijk verwerkt tot nieuwe brandstof. Het deel van het kernafval dat wordt teruggestuurd naar Nederland is nog 240.000 jaar radioactief, terwijl er alleen een opslaggebouw is voor de komende decennia.
Greenpeace is verbijsterd dat de Nederlandse regering nog steeds denkt aan het bouwen van een extra kerncentrale, terwijl landen om ons heen na Fukushima hebben besloten van kernenergie af te zien. Deze tweede centrale wordt vijf keer zo groot als de huidige kerncentrale Borssele en de geproduceerde stroom is grotendeels voor het buitenland bestemd. In Nederland is voldoende opwekcapaciteit voorhanden. “Deze nutteloze tweede kerncentrale vergt grote investeringen en produceert nog meer gevaarlijk kernafval”, zegt Teuling. “Nederland moet juist inzetten op schone energie, zoals wind- en zonne-energie.”