Greenpeace blokkeert bouwplaats Essent

Actievoerders van Greenpeace hebben dinsdag 30 augustus 2011 de hekken van het bouwterrein van de kolencentrale van RWE/Essent op slot gedaan. Sinds de natuurvergunning door de Raad van State is vernietigd, is verder werken aan de centrale immers illegaal. Aangezien Essent onverstoorbaar doorgaat, vraagt Greenpeace vanmorgen de rechter de bouw stil te leggen.

“Na vijf dagen van illegale bouwactiviteiten is de maat vol”, zegt Rolf Schipper, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace. “We vragen de rechter om in te grijpen en sluiten tot dat moment de poorten. Op een vervuilende en nu ook nog illegale megakolencentrale zit niemand te wachten.”

Actievoerders van Greenpeace maakten vanmorgen om 9 uur de vier toegangspoorten van de bouwplaats dicht. Bouwvakkers kunnen de werkplaats nog wel verlaten, maar niet meer terug naar binnen. Op een grote spandoeken bij de verschillende poorten staat de tekst “Schone energie NU!”.

Bij de voorzieningenrechter vragen Natuur & Milieu en Greenpeace vanmorgen om een voorlopige voorziening. Het gaat om een spoedprocedure. De gang naar de rechter volgt op de weigering van de provincie om de bouw te laten stilleggen na de vernietiging van de natuurvergunning vorige week door de Raad van State.

Ook bewoners uit de regio demonstreren vandaag voor de poorten van de kolencentrale Essent. Zij eisen dat de bouw wordt stilgelegd en dat Essent de omslag maakt naar schone energie. Schipper: “Dit is dé kans voor Essent om steenkool definitief de rug toe te keren. Het geld dat in de megacentrale wordt gestoken, kan veel beter worden gebruikt om Nederland voor te bereiden op een schone-energietoekomst.”

Plaats een reactie