Greenpeace blokkeert boorschip Shell

Actievoerders van Greenpeace blokkeren donderdag 23 februari 2012 een boorschip van Shell in de haven van Taranaki, Nieuw Zeeland. Het schip staat op punt van vertrekken naar Alaska om daar meerdere proefboringen te doen in het kwetsbare Noordpoolgebied.

Proefboringen in het Noordpoolgebied zijn zeer riskant. Een olieramp zou het kwetsbare milieu verwoesten. Koude temperaturen, extreme weersomstandigheden en de zeer afgelegen locaties maken het vrijwel onmogelijk om een olielekkage te stoppen en het gebied weer schoon te maken.

Rolf Schipper, campagneleider Greenpeace: “Shell neemt het risico van een olieramp, juist op een plek die toegankelijk is geworden door klimaatverandering als gevolg van ons gebruik van fossiele brandstoffen. Ons klimaat zal al rampzalig veranderen als we de huidige voorraden olie opstoken. Met proefboringen in het Noordpoolgebied kiest Shell voor korte-termijn winsten en de gevaren van olierampen en klimaatverandering. Shell zou haar miljardenwinsten moeten investeren in schone energie,” aldus Schipper.

Plaats een reactie