Greenpeace blij met nieuwe houtwet, sceptisch over handhaving

Greenpeace is blij dat vanaf zondag 3 maart 2013 in de hele EU, dus ook in Nederland, het is verboden illegaal gekapt hout te verhandelen.

Sinar Mas concession, Buana Tunas Sejahtera in Sentarum.

Bedrijven die doorgaan met deze criminele handel kunnen worden vervolgd. Wel maakt Greenpeace zich zorgen of de overheid voldoende middelen inzet om de wet goed te handhaven. Daarom zal Greenpeace ook zelf de houtstromen in de gaten blijven houden.

Ruim dertien jaar voerde Greenpeace campagne tegen illegaal hout en vóór een sterke wet. Nog steeds is tot 30% van de internationale handel in hout illegaal, wat leidt tot ontbossing en bosdegradatie. Maar het is in Nederland nog onduidelijk of er voldoende geld en inspecteurs beschikbaar zijn om te controleren of de nieuwe wet wordt nageleefd. Bossencampaigner Danielle van Oijen: “In de houthandel gaan miljoenen om. Een boete van enkele duizenden euro’s zal hen echt niet stoppen om illegaal hout te importeren. Zeker niet als de pakkans is te verwaarlozen. Zonder goede handhaving en fikse boetes zullen houthandelaren doorgaan met business as usual. De overheid moet nu meteen stevig gaan handhaven om de rotte appels uit de houtsector te halen.”

Om een vinger aan de pols te kunnen houden bij de uitwerking van deze wet blijft Greenpeace onderzoek doen en steekproeven uitvoeren naar illegaal hout op de Nederlandse markt. Ook gaan vrijwilligers in winkels onderzoeken welk hout er nog in de schappen ligt. We richten ons daarbij op risicohout zoals wengé uit Centraal-Afrika, merbau uit Indonesië, teak uit Birma, en plaatmaterialen uit China. Ook hout uit de Amazone en Rusland is vaak verdacht.

Congo
Nieuw onderzoek van Greenpeace toont aan dat in de Democratische Republiek Congo, waar het meeste wengé-hout vandaan komt, op grote schaal illegale houtkap plaatsvindt. Door corruptie, wetteloosheid en het gebrek aan onafhankelijke controlesystemen is het volgens Van Oijen vanaf vandaag zeer moeilijk – zoniet onmogelijk – voor Europese houthandelaren om nog hout uit Congo te halen, zonder daarbij de wet te overtreden. Van Oijen: “Volgens de nieuwe Europese houtwet moeten houthandelaren hun hele handelsketen, vanaf het bos tot het kastje, kunnen doorlichten. Zij moeten zelf het risico op illegaal hout uitbannen. Uit ons rapport blijkt dat je in Congo van geen kubieke meter hout helemaal zeker kunt zijn dat het legaal is.”

Nederland importeerde afgelopen jaar nog voor miljoenen euro’s hout uit Congo. Recent vond Greenpeace nog verdachte stammen in de haven van Antwerpen. Van Oijen: “Voor de Congolezen die afhankelijk zijn van het bos, en voor de biodiversiteit is het noodzaak om de illegale kap een halt toe te roepen. Wij roepen alle Europese lidstaten op om echt te gaan handhaven. Alleen dan kunnen we het verschil maken.”

Plaats een reactie