Greenpeace blij dat Shell stopt met olieboringen

Greenpeace is blij dat Shell niet langer naar olie boort in Arctische wateren. De Amerikaanse overheid trok de vergunning voor het doen van proefboringen in vanwege de technische problemen die Shell ondervindt. De oliemaatschappij mag nu alleen nog voorbereidende werkzaamheden doen rondom de boorputten, maar niet langer boren tot op de diepte waarop ze olie verwachten te vinden. Daar komen ze pas in 2013 aan toe.

“Dat Shell moet stoppen met boren in Alaska bewijst dat de oliemaatschappij totaal niet is toegerust op boren in de extreme omstandigheden nabij de Noordpool”, zegt Joris Thijssen, campagnedirecteur van Greenpeace. “Feitelijk is het ook onmogelijk om je goed op voor te bereiden op een olieramp in dit afgelegen, ijskoude natuurgebied. De omstandigheden zijn daar zo extreem, dat ze de rommel nooit kunnen opruimen. Shell moet het niet alleen voor dit seizoen voor gezien houden, maar er voor altijd wegblijven.”

Greenpeace voerde de afgelopen maanden wereldwijd campagne tegen de olieboringen van Shell in het Noordpoolgebied. In Nederland maakten actievoerders afgelopen vrijdag benzine tanken onmogelijk bij meer dan zeventig pompstations. Ook in andere landen voerde Greenpeace actie tegen Shell. Al bijna twee miljoen mensen ondertekenden de petitie tegen de Arctische olieboringen, waaronder bekende acteurs en musici als Paul McCartney, Radiohead, Penélope Cruz en Jude Law.

“Dankzij onze acties is er grote publieke druk geweest op de Amerikaanse overheid om geen boorvergunning af te geven. De Amerikanen hebben extra goed de naleving van deze vergunning gelet en willen nu geen uitstel meer geven”, zegt Joris Thijssen trots. “Maar, we zijn er nog niet. Volgend jaar zal Shell opnieuw naar olie willen boren. Hoe meer mensen aan Shell laten weten dat ze daar tegen zijn, hoe beter. Teken dus onze petitie op www.stopshell.nl.”

Als grootste bedrijf ter wereld heeft Shell volgens Greenpeace een maatschappelijke verantwoordelijkheid om te investeren in voldoende duurzame energiebronnen als zon, wind en water. Thijssen: “Het is niet nodig om een onvervangbaar natuurgebied als de Noordpool op het spel te zetten voor de laatste druppels olie. Sterker nog, als we alle bestaande oliereserves opmaken, zal ons klimaat al dramatisch veranderen. Echt, we moeten nu overstappen op schoon!”

Plaats een reactie