Greenpeace biedt milieuminister aan in Den Haag

De echte minister van milieu meldt zich vandaag op Paleis Huis ten Bosch. Het nieuwe kabinet wordt op dit moment geïnstalleerd, maar een milieuminister met oog voor duurzaamheid ontbreekt. Met het aanbieden van de milieuminister wil Greenpeace het kabinet-Rutte bijstaan. “Deze regering gooit de klimaatdoelstellingen in de prullenbak”, aldus de alternatieve milieuminister, Joris Thijssen van Greenpeace.

De actie is een herhaling van 2002, toen het kabinet evenmin een echte milieuminister installeerde. Joris Thijssen ontvouwde toen halverwege de oprijlaan van Huis ten Bosch ongehinderd zijn spandoek.

Het regeerakkoord van het nieuwe kabinet plaatst milieu onderaan de prioriteitenlijst. Kabinet-Rutte wil klimaatdoelstellingen verlagen en zal de duurzame energie-industrie het land uit jagen. De bouw van een tweede kerncentrale kost de overheid tot 1 miljard euro aan subsidie. Greenpeace vindt het onacceptabel dat er in tijden van bezuinigingen belastinggeld gestoken wordt in vervuilende kerncentrales, die duurzame energie zal verdringen. Daarnaast zal het kabinet nieuwe kolencentrales geen strobreed in de weg leggen. Dit kabinet pampert de vervuilers en laat de vernieuwers in de steek.

Ook de portefeuilleverdeling maakt duidelijk hoe weinig waarde het nieuwe kabinet hecht aan een goed milieubeleid. Milieu wordt afgescheept met een staatssecretaris die geen deel uitmaakt van de ministerraad. Minister Melanie Schultz van Haegen gaat zich vooral buigen over de aanleg van wegen en het openen van nieuwe kolen- en kerncentrales.

Met het aanbieden van de milieuminister wil Greenpeace dat milieubelangen in de Tr(ee)veszaal goed worden behartigd

Plaats een reactie