Greenpeace bemanningsleden gearresteerd

De Nederlandse ijsbreker Arctic Sunrise is geënterd door acht gewapende mannen van de Russische Kustwacht.

Greenpeace, Arctic SunriseNederlandse ijsbreker Arctic Sunrise op archiefbeeld

Op enkele bemanningsleden na is iedereen aan boord gearresteerd, onder wie de Nederlandse campagneleider Faiza Oulahsen en nog een machinist.

‘Wat Rusland doet is tegen alle internationale regels. We roepen de Nederlandse overheid op de bemanningsleden zo snel mogelijk vrij te krijgen’,zegt Jorien de Lege van Greenpeace.

Rond 17.00 uur Nederlandse tijd klommen acht bewapende mannen van de Russische kustwacht aan boord van de Arctic Sunrise. Het Greenpeace schip was op dat moment in de Russische Exclusieve Economische zone (EEZ). Dat betekent dat er sprake is van een illegale actie van de Russische kustwacht.

Het Greenpeace-schip is in de Russiche wateren om vreedzaam actie te voeren bij een boorplatform van Gazprom. Woensdag 18 september 2013 werden bij een actie van Greenpeace al twee bemanningsleden gearresteerd. Greenpeace heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd om zo snel mogelijk een einde te maken aan de bezetting van het Greenpeace-schip.

Gazprom is van plan om samen met de Nederlandse oliereus Shell naar olie te boren in de Pechora Zee. Dit is vragen om ongelukken. Niet alleen verkeert het Russische platform Prirazlomnaya in slechte staat, er zijn in de wijde omtrek ook geen schepen te bekennen die noodhulp kunnen verlenen als bijvoorbeeld een olielek ontstaat. En dat allemaal bij de toch al kwetsbare Noordpool die de leefomgeving vormt voor ijsberen, walrussen en zeldzame zeevogels.

 

Plaats een reactie