Greenpeace-actie bij ministerie Verhagen

Actievoerders van Greenpeace hangen op woensdagochtend 8 februari 2012 een spandoek aan de gevel van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I). Op het spandoek is een satirische versie van Maxime Verhagen te zien: de minister zet zijn nucleaire ambities bij het vuilnis en spreekt zich uit voor schone energie. Voor de ingang van het ministerie stapelen actievoerders ruim vijfhonderd knalgele vuilniszakken met daarop het nucleaire waarschuwingsteken.

Meer informatie op www.wineenmegaton.nl

Donderdag 9 februari 2012 spreekt de Tweede Kamer over het Nederlands energiebeleid. De weerstand tegen kernenergie groeit en sinds kort zien ook marktpartijen als Delta en RWE/Essent er geen heil meer in. Ike Teuling, campagneleider kernenergie bij Greenpeace: “We roepen minister Verhagen op dit moment aan te grijpen om het nucleaire tijdperk definitief vaarwel te zeggen en een duidelijke keuze voor schone energie te maken.”

Kernafvalopslag
In het ministerie van EL&I vindt vandaag een gesprek plaats tussen minister Verhagen en enkele Brabantse bestuurders over Belgische plannen voor ondergrondse opslag van kernafval in de Brabantse regio. Ook het voornemen van Verhagen om in Nederland een ondergrondse opslag te realiseren stuit op veel verzet: ruim tachtig gemeenten en alle provincies spraken zich de afgelopen maanden uit tegen de ondergrondse opslag van kernafval.

“Het is terecht dat bewoners en bestuurders zich zorgen maken,” aldus Ike Teuling. Er is nog nergens ter wereld een veilige ondergrondse opslag van kernafval gerealiseerd. Miljoenen Nederlanders zijn afhankelijk van drinkwater uit de bodem; een kernafvalopslag kan dat drinkwater radioactief besmetten. “Er is maar één echte manier om van het kernafvalprobleem af te komen en dat is stoppen met kernenergie en kiezen voor schone energie.”

Plaats een reactie