Gratis longfunctietest en voorlichting

Inwoners van Arnhem en omgeving kunnen op donderdag 14 oktober aanstaande, tussen 9.00 en 16.00 uur hun longen laten testen in het atrium van Ziekenhuis Rijnstate. Een team van deskundigen geeft direct antwoord op de vraag hoe het met de longen gesteld is en geeft persoonlijk advies en tips over stoppen met roken. Daarnaast is er, voor wie belangstelling heeft voor het vak van longfunctieanalist, een demonstratiefilm en informatie over de HBO-opleiding.

Longfunctietest
Spirometrie is een longfunctieonderzoek waarbij verschillende onderdelen van de luchtwegen worden gemeten. Met behulp van twee verschillende testen worden onder andere de inhoud en de maximale doorlaatbaarheid van de luchtwegen gemeten. Afwijkingen in de test kunnen wijzen op een bepaalde longziekte.

Longziekten
Een veel voorkomende longziekte is COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Diseases). Eigenlijk zijn dit verschillende afwijkingen aan de longen die tegelijkertijd voorkomen. Mensen met COPD hebben moeite met ademhalen, vooral bij inspanning zoals traplopen. In Nederland hebben ruim 500.000 mensen COPD. Ruim 5.000 mensen overlijden jaarlijks aan deze ziekte. Men verwacht de komende jaren een flinke toename van het aantal sterfgevallen. In 2020 is COPD naar verwachting de derde doodsoorzaak in de wereld!

Roken is een van de boosdoeners!
COPD ontstaat in 80 tot 90 procent van de gevallen na jarenlang roken. De longen raken beschadigd en de longinhoud wordt steeds kleiner. Van COPD kun je niet genezen, het wordt langzaam steeds erger. In het meest extreme geval overlijd je eraan. Andere veroorzakers van COPD zijn milieuvervuiling en werken met schadelijke stoffen. Ook spelen leeftijd en erfelijkheid een rol.

Tijdige diagnose van levensbelang!
De diagnose COPD wordt meestal pas laat in het ziekteproces gesteld omdat de klachten zich heel geleidelijk ontwikkelen. Op het moment dat de arts de diagnose stelt, zijn de longen vaak al ernstig beschadigd. Een vroege diagnose is dus van levensbelang, want dan heeft de behandeling meer effect en zijn de vooruitzichten beter. In het beginstadium van COPD heeft men last van hoesten, slijm opgeven en kortademigheid bij inspanning.

2010 Jaar van de Long

De Wereldspirometriedag is onderdeel van het Jaar van de Long. Wereldwijd lijden miljoenen mensen aan longziekten. De campagne is gestart om meer aandacht te krijgen onder het publiek, maar ook in de politiek, voor deze ziekten. Door hier aandacht aan te besteden hopen artsen wereldwijd meer geld en tijd te genereren voor onderzoek en behandeling.

Plaats een reactie