Gratis hulp bij stoppen met roken tijdens de Amsterdam Marathon

0
543

Zondag 16 oktober 2011 staat in het Olympisch Stadion in Amsterdam een Ex-Rokers Team om jongeren van het roken af te helpen. Zij staan hier met de iCoach op de iPad, een gratis online gezondheidscoach waarop de supporters van de marathon zich ter plekke kunnen inschrijven op www.stopsmokingcoach.eu.

Meer dan 30% van de mensen die de iCoach inzetten, stopt succesvol met roken. De iCoach wordt aangeboden vanuit een stoppen met rokencampagne van de Europese Commissie. Deze campagne is in juni in alle EU-landen gestart met de slogan ‘Ex-rokers zijn niet te stoppen’ en wil mensen tussen de 25 en 34 jaar helpen bij het succesvol stoppen met roken. In elk EU-land zijn ambassadeurs aangewezen om de campagne te ondersteunen. Dat is in Nederland Robert Plokker. Hij is ook op de Ex-Rokers stand in het Olympisch Stadion te vinden en hij vertelt hoe prettig het voelt om niet meer te roken.

Leslie Pangemanan, personal trainer, loopt tijdens de marathon met het logo van de campagne op zijn shirt. Hij heeft zelf nooit gerookt, maar hij ondersteunt de campagne zeer. “Ik raad mensen in mijn omgeving aan om de iCoach te gebruiken. Dit programma motiveert om die laatste sigaret voorgoed uit te drukken. En dan is het nog lekkerder rennen.” Leslie start rond half 10 en is voor half 1 weer terug, hij wil in 2 uur en 55 minuten de marathon voltooien.

De iCoach is er voor mensen die willen stoppen, maar ook voor hen die nog twijfelen of zelfs helemaal niet willen stoppen. De iCoach biedt steun met praktische tips en advies in de verschillende stadia die rokers doormaken als ze stoppen. Ook laat de iCoach de voordelen van een leven zonder tabak zien, zoals een betere gezondheid, meer sociale interactie, meer geld en natuurlijk een betere kwaliteit van leven. Niet roken maakt ‘onstopbaar’, aldus de campagne. Dit is de eerste keer dat een EU-campagne praktische hulp biedt.

Facebookpagina: Ex-rokers zijn niet te stoppen

Vorig artikelnVWA controleert op vanggewas
Volgend artikelExpertisecentrum Geluid bij RIVM
iCoach is een online digitaal ondersteuningsplatform dat mensen helpt te stoppen met roken. Digitaal coachen, oftewel het proces van gedragsveranderingen in een online omgeving, is gebaseerd op baanbrekend onderzoek, praktische klinische ervaring en de expertise van zowel psychologen als communicatiedeskundigen. Het platform is gratis en beschikbaar in 23 officiële EU-talen. iCoach is effectief gebleken. Meer dan 30 % van de mensen die iCoach hebben gebruikt is gestopt met roken. iCoach is niet alleen bedoeld voor mensen die met roken willen stoppen. Ook wordt ernaar gestreefd mensen te informeren die er nog niet klaar voor zijn om hun laatste sigaret uit te drukken. Dit maakt iCoach uniek. De gebruiker krijgt een korte vragenlijst gepresenteerd om zijn of haar plaats in de vijf fases van het stopproces te bepalen. De vragenlijst geeft een beeld van het gedrag, de houding en de motivatie van de gebruiker.