Graafschap College studenten installeren zonnepanelen in Zambia

Donderdag 31 mei 2012 werd de eerste proefopstelling van zonnepanelen voor het project Titukuke Zambia gepresenteerd door studenten van het Graafschap College in Doetinchem. Het stichtingsbestuur Steun Titukuke Zambia was daarvoor afgereisd naar Doetinchem samen met mevrouw Gertrude Soko, de directeur en oprichter van Titukuke Rural Community Development Association.

Gertrude Soko zet zich in voor de bevolking in en rond het district Petauke in Oost-Zambia en wordt daarin ondersteund door de stichting die vanuit Nederland middelen en kennis beschikbaar stelt.

Begin oktober 2012 vertrekt techniekdocent Gert André van het Graafschap College met drie bbl-studenten Elektrotechniek en opleidingsmanager Kees Nieuwenhuijse voor twee weken naar Petauke om daar zonnepanelen te installeren op de Titukuke Trust School. De energie die hiermee wordt opgewekt, wordt gebruikt voor de school en de irrigatie van de tuinderij van de school.

Het bedrijf Ubbink uit Doesburg heeft tien zonnepanelen beschikbaar gesteld die ervoor moeten zorgen dat het opwekken van energie voor de dorpelingen makkelijker wordt. Bij daglicht wordt met behulp van zonne-energie water opgepompt. Met dit water kunnen de gewassen in de tuinderij worden bewaterd”, legt Gert André uit. Hij vervolgt: “Als eindopdracht gaan drie bbl-studenten van de opleiding Elektrotechniek de panelen ter plekke installeren. Het is een bijzonder project en studenten hebben in een brief moeten motiveren waarom zij aan het project wilden meewerken. We hebben acht motivatiebrieven ontvangen en daaruit drie studenten gekozen.” Pascal Janssen is een van deze drie studenten. Hij hoopt veel ervaring op te doen met het project in Zambia. “We hebben daar minder faciliteiten tot onze beschikking dan hier. Daarom vind ik het een echte uitdaging. Wij hebben meer kennis op het gebied van zonne-energie dan de mensen in Zambia. Ik vind het belangrijk en mooi om de mensen daar te helpen”, vertelt Pascal.

Ook student Sil Jonkers werkt met veel enthousiasme aan het project. Hij heeft veel ervaring met verschillende onderdelen van elektrotechniek en installatie. Daardoor kan hij een goede bijdrage leveren. “In mijn huidige baan werk ik in verschillende omgevingen. Ik vind het een uitdaging om met weinig middelen een goede oplossing te zoeken. Het is mooi iets te maken waar mensen echt iets aan hebben”, aldus Sil. Ook student Ardjan van de Vliert werkt met veel plezier aan het project. Ardjan: “Het is geweldig om mensen, die in moeilijke omstandigheden moeten leven, te helpen. Ik heb een brede kennis van elektrotechniek, opgedaan tijdens opleidingen en stages, en kan daardoor op een goede manier aan het project bijdragen. Daarnaast vind ik het ook leuk om kennis te maken met het land en de cultuur. Zo’n kans krijg je niet vaak.”

Sponsoren maken het mogelijk
“Voor de uitvoering van het project zijn we afhankelijk van sponsoren. Verschillende bedrijven in de regio verlenen hun medewerking door materiaal en diensten kosteloos aan te bieden, zoals de firma Ubbink, Bouwbedrijf Boesveld, Philips Lighting en InstallatieWerk Achterhoek Rivierenland. Ook een groep medewerkers van het Graafschap College heeft een bijdrage gedaan. Zij hebben hun jaarlijkse kerstattentie ingeruild voor een bijdrage aan het project. Sponsoren is overigens nog steeds mogelijk. Als tegenprestatie kunnen we verschillende vormen van reclame aanbieden.”

Plaats een reactie