GPS-systeem voor zenuwvezels

0
604

Yeping Zhou toont in haar proefschrift aan dat MICALs, een recent ontdekte familie van eiwitten, een link vormen tussen de uitgroei van zenuwvezels en de overleving van cellen. Daarmee zijn MICALs belangrijke therapeutische targets in ontwikkelingsziekten van de hersenen en kanker.

De vorming van zenuwbanen gedurende de embryonale ontwikkeling is afhankelijk van verschillende cellulaire processen. Een van deze processen is de sturing van zenuwvezels door het zich ontwikkelende embryo naar de plek waar de zenuwvezel contact moet leggen met andere cellen, een proces dat ook wel axon guidance wordt genoemd.

Deze sturing vindt plaats onder invloed van eiwitten in de omgeving van groeiende zenuwvezels. Het geheel is te vergelijken met de routekaart die automobilisten gebruiken om van A naar B te reizen. De sturende eiwitten zijn dan de verkeersborden die aangeven welke delen van het embryo de zenuwvezels wel en niet in mogen groeien en waar ze contacten (synapsen) moeten maken. Zenuwvezels hebben aan hun uiteinde een soort GPS-systeem (de groeiconus) dat in staat is de sturende eiwitten te detecteren. Hoe ze dit precies doen is niet duidelijk.

In haar proefschrift onderzocht Zhou een familie van eiwitten, de MICALs, die in het GPS-systeem van zenuwvezels en cellen werken. Zij onderzocht hoe MICALs werken en met welke andere eiwitten ze samenwerken. Een intrigerende bevinding is dat MICALs er niet alleen voor zorgen dat zenuwvezels de juiste weg volgen maar tegelijkertijd ook essentieel zijn voor de overleving van de cel.

Promotiegegevens
Promovendus: Yeping Zhou
Faculteit: Faculteit Bètawetenschappen
Proefschrift: Molecular and functional characterization of MICAL proteins
Promotor 1: Prof. dr. J.P.H. Burbach
Promotor 2: Dr. R.J. Pasterkamp
Datum en tijd: 19/9/2011, 16:15 uur
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht