Minder zorgen dankzij GPS voor mensen met dementie

0
516

Mantelzorgers van mensen met dementie zijn enthousiast over een GPS apparaat waarmee ze op een beveiligde internetsite hun naaste met dementie kunnen traceren en eventueel telefonisch contact kunnen maken. 75% van hen geeft aan dat het GPS apparaat hen een veiliger gevoel geeft en 61% geeft aan zijn of haar naaste meer zelfstandigheid te geven door het gebruik van het GPS apparaat. Wel moet de traceer-techniek verder verfijnd worden voor het op grote schaal gebruikt kan worden in de zorg voor mensen met dementie. Dit blijkt uit onderzoek van het Programma Ouderen van het Trimbos-instituut.

Aan het pilotonderzoek deden 34 koppels van een persoon met dementie en zijn of haar mantelzorger mee. Gedurende zes maanden kreeg de persoon met dementie een GPS- apparaat mee wanneer hij of zij alleen naar buiten ging. Het GPS apparaat bood verschillende mogelijkheden. Het verstuurde coördinaten naar een beveiligde website, waarop de mantelzorger in kon loggen om te zien waar de persoon zich op dat moment bevond en welke route hij of zij afgelegd had. Ook kon de persoon met dementie door middel van één druk op de knop contact leggen met zijn of haar mantelzorger. De mantelzorger kon ook naar het GPS apparaat bellen, waarbij middels een luidspreker direct contact mogelijk was zonder dat de persoon met dementie op hoeft te nemen.

Dankzij het GPS-apparaat maakten de mantelzorgers zich minder zorgen wanneer hun partner of ouder zelfstandig buiten was. Ook geeft 47% van de deelnemers met dementie aan dat hun mantelzorger hen meer vrijlaat door het gebruik van het GPS apparaat en dat zij door het gebruik van dit apparaat zich minder zorgen maken als zij alleen buiten zijn. In driekwart van de gevallen zou de mantelzorger het gebruik van het GPS- apparaat anderen aanraden.

Voor toepassing op grote schaal in de zorg voor mensen met dementie, moet de traceer-techniek verder verfijnd worden. Zo is het mobiele telefoonnetwerk in een aantal gebieden in Nederland niet optimaal. Bij drie koppels in het onderzoek stuurde het GPS-apparaat hierdoor de coördinaten niet consequent door naar de website, waardoor het vertrouwen in het gebruik van het apparaat daalde Dit onderstreept het belang van een goede gebruiksvriendelijkheid en werking van het apparaat.

Anne Margriet Pot, Programmahoofd Ouderen: “Gezien de positieve bevindingen met goedwerkende GPS apparaten, hopen wij dat fabrikanten blijven investeren in een verdere verfijning van de techniek. Wij gaan in ieder geval verder met onderzoek. Samen met de Medical University van South Carolina is een subsidieaanvraag ingediend voor een groter onderzoek met een controlegroep.”