Gooi geen oliebollenvet door de gootsteen en het toilet

Waterschap Zuiderzeeland roept inwoners op oliebollenvet en frituurvet niet via gootsteen of toilet in het riool te laten weglopen.

Oliebollen bakken

Het zuiveren en afvoeren van oliebollenvet kost in Nederland jaarlijks enkele miljoenen euro’s.

Olie en vetten kunnen verstoppingen veroorzaken, zowel in huisaansluitingen op het riool als in het rioleringsstelsel. Omdat de stoffen moeilijk afbreken tijdens het zuiveringsproces zorgt het ook voor veel storingen bij de afvalwaterzuiveringsinstallaties van het waterschap. Niet alleen vast frituurvet maar ook vloeibaar vet zorgt voor verstoppingen.

In de decembermaand wordt overtollig vet van onder andere oliebollen nog te vaak in grote hoeveelheden teruggevonden in het riool. Maar wat kunt u wel doen met het vet?

– Vloeibaar frituurvet kunt u teruggieten in de verpakkingen en wegbrengen naar een inzamelpunt.
– Vast frituurvet kunt u eerst laten stollen in bijvoorbeeld een leeg melkpak en dan inleveren bij een inzamelpunt.

Frituurvet recycle het, schema

Het gebruikte frituurvet wordt hergebruikt als bijvoorbeeld biobrandstof. Op de website www.frituurvetrecyclehet.nl kunt u met behulp van uw postcode het dichtstbijzijnde inleverpunt vinden. Verder kunt u meer informatie vinden over het recycle van vet en worden tips gegeven wat te doen met gebruikt vet.

1 gedachte over “Gooi geen oliebollenvet door de gootsteen en het toilet”

  1. Ik ben het helemaal eens met dit advies. Naast dat het slecht voor het milieu is en dat de kosten voor reiniging erg hoog zijn loop je ook het risico dat je gootsteen verstopt raakt.
    Bedankt voor de handige link om een recyclepunt in de buurt te vinden.

    Beantwoorden

Plaats een reactie