Jan-Willem Schüttauf richtte zijn promotieonderzoek op silicium heterojunctiezonnecellen. Deze zonnecellen vormen een goedkoper alternatief ten opzichte van de voornamelijk gebruikte kristallijn silicium zonnecellen. Doordat deze cellen minder materiaal en lagere procestemperaturen nodig hebben, kan een aanzienlijke kostenbesparing worden gerealiseerd met hetzelfde energierendement.
Schüttauf heeft tijdens zijn onderzoek dunne amorf siliciumlagen aangebracht op kristallijne substraten met behulp van verschillende productietechnieken. Met alle onderzochte depositietechnieken wist hij goede resultaten te behalen, die ook commercieel toepasbaar zijn in heterojunctiezonnecellen. Met name met de zogenaamde Hot Wire CVD-techniek, waarmee hij voor het eerst deze lagen op bewegende substraten heeft aangebracht. Dit kan het productieproces van de cellen verder vereenvoudigen.
Vervolgens heeft de promovendus met behulp van de ontwikkelde amorf siliciumlagen de heterojunctiezonnecellen verbeterd. Deze verbeterde cellen hebben een omzettingsrendement van zonlicht in elektriciteit van 17%. Dit is het hoogste rendement dat in Nederland is behaald voor dit type zonnecel.
Promotiegegevens
Promovendus: Jan-Willem Schüttauf
Faculteit: Faculteit Bètawetenschappen
Proefschrift: Amorphous and crystalline silicon based heterojunction solar cells
Promotor 1: Prof. dr. R.E.I. Schropp
Copromotor 1: Dr. J.K. Rath
Copromotor 2: Dr. W.G.J.H.M. van Sark
Datum en tijd: 17/10/2011, 14:30 uur
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht