Goede zonbescherming voorkomt huidkanker

Op de polikliniek Dermatologie van het Meander Medisch Centrum konden mensen afgelopen zaterdag 30 mei 2015 terecht voor een gratis huidscreening. Ruim 100 bezoekers lieten een verdacht plekje nakijken door de dermatologen van Meander. Bijna een kwart van de gescreende personen werd doorverwezen naar de huisarts omdat er een verdacht plekje werd geconstateerd. Naast de huidcheck kregen bezoekers informatie over hoe zij het beste hun huid kunnen beschermen én zelf kunnen controleren.

Dermatoloog Ivo Koedam van Meander (2e van links): “Het is een goede zaak dat we mensen stimuleren regelmatig hun huid te controleren (zelfcontrole), om zo huidkanker in een vroeg stadium te ontdekken. Vroegtijdige herkenning geeft de grootste kans op genezing. Daarnaast zijn bewustwording en preventie belangrijke doelstellingen. We kunnen niet genoeg blijven hameren op de noodzaak van een goede bescherming van de huid tijdens zonnen, recreëren, sporten of werken.”

Dermatologen Meander Medische Centrum
Dermatologen Meander Medische Centrum

Tips om de huid te beschermen
Met het oog op het zomerse weer, geeft de dermatoloog een aantal tips om de huid goed te beschermen. “Geniet van de zon, maar voorkom overmatige blootstelling en vooral verbranding. Ga niet in de volle zon tussen 12.00 en 15.00 uur en ga niet langer dan drie uur per dag in de zon zitten. Smeer uw huid in met een anti-zonnebrandmiddel met minimaal beschermingsfactor (SPF) 15. Doe dit royaal en herhaal na twee uur of vaker bij sterke transpiratie en na het zwemmen. Bescherm het hoofd, oren, nek en ogen met een zonnehoed en een goede UV-werende zonnebril. Ook is het belangrijk om de huid geleidelijk aan de zon te laten wennen. De huid van baby’s en kinderen is extra kwetsbaar. Houd baby’s tot 1 jaar uit de zon, smeer de kinderen in met een hoge beschermingsfactor en zet ze een zonnehoedje op.”

Plaats een reactie