Goede verwijzing onbedoelde zwangerschap belangrijkste taak huisarts

Huisartsen krijgen gemiddeld maar een paar keer per jaar te maken met een ongewenste zwangerschap. Dit is te weinig om kennis wat betreft het maken van een zorgvuldige keuze in zo’n situatie op peil te houden. ‘Investeer daarom in het herkennen van twijfel om goed te kunnen verwijzen naar de juiste, specifieke zorg‘, aldus Rineke van Kessel, directeur van de Fiom. Jaarlijks melden gemiddeld 2500 vrouwen zich bij de Fiom voor hulp bij besluitvorming rond hun onbedoelde zwangerschap.

Gespecialiseerde instelling
Uit onderzoek van het Nivel bleek dat ruim 23% van de onbedoeld zwangere vrouwen die de huisarts daarvoor de eerste keer bezoeken, nog niet heeft besloten wat ze wil en open staat voor advies.

Volgens Van Kessel hebben deze vrouwen (en mannen) recht op zorg op maat: ‘De huisarts speelt hierbij een belangrijke rol. Deze bestaat uit het toetsen wat een vrouw nodig heeft om zorgvuldig tot een besluit te kunnen komen. Wanneer het besluitvormingsproces meer tijd, aandacht en kennis vraagt dan het gesprek met de huisarts, kan doorverwezen worden naar daarvoor gespecialiseerde instellingen zoals de Fiom. Hier hebben ze up-to-date kennis over onbedoelde zwangerschap en het maken van keuzes. Zij kunnen de vrouw helpen alle opties die zij heeft door te nemen zodat zij voldoende informatie heeft om een goed besluit over haar onbedoelde zwangerschap te kunnen nemen’.

Plaats een reactie