Goede resultaten cryotherapie bij bottumoren, maar nog wel moe

Voor het weghalen van een tumor is het vaak noodzakelijk dat een ruime marge gezond weefsel eveneens weggesneden wordt. Om met minder uitgebreide chirurgie toch hetzelfde oncologische resultaat te bereiken, maar met minder functionele beperkingen voor de patiënt, worden lokaal aanvullende behandelingen toegepast.

Cryochirurgie is een techniek waarbij vloeibaar stikstof wordt gebruikt om het omgevende weefsel te bevriezen na het weghalen van de tumor. Orthopedisch chirurg Ingrid van der Geest toont aan dat cryochirurgie tot uitstekende oncologische en functionele resultaten leidt bij verschillende goed- en kwaadaardige bottumoren.

Van der Geest onderzocht daarnaast de vermoeidheid van deze patiënten. Bijna 38 procent van de patiënten met goedaardige of laaggradig kwaadaardige bottumoren was ernstig vermoeid bij de diagnose. Dit percentage bleef hoog tijdens de follow-up. Deze ernstige vermoeidheid kwam het meest voor bij vrouwen. Daarnaast is het gerelateerd aan de geringe eigen beïnvloedingsmogelijkheden, verhoogde angst en pijn.

Biografie
Ingrid van der Geest (Sassenheim, 1974) studeerde geneeskunde in Nijmegen. Ze deed bovenstaand promotieonderzoek bij de afdeling Orthopedie en bij het Nijmeegs Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Oncologie. Ze is orthopedisch chirurg in het Radboud en vanaf juni 2011 tevens staflid Orthopedie.

Promotiegegevens
Promovendus: mevrouw drs. I.C.M. van der Geest
Titel promotie: Bone and soft tissue tumors. Results of cryosurgical treatment and quality of life studies
Promotors: De heer prof. dr. R.P.H. Veth, de heer prof. dr. G. Bleijenberg
Copromotors: De heer dr. H.W.B. Schreuder, de heer dr. J. A. Knoop
Datum: woensdag 12 januari 2011, 15:30 uur
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit: Faculteit der Medische Wetenschappen

Plaats een reactie