Heerlijk op zomervakantie met de auto (en caravan), dat is een prima vooruitzicht. Goed voorbereid zijn op een lange rit in Europa, is dan het halve werk.
Hoe snel mag je bijvoorbeeld rijden op Spaanse autosnelwegen? Moet je in Zweden een fietshelm dragen? Welke veiligheidsuitrusting moet je aan boord van je auto hebben in Slowakije?
Verkeerveiligheid
Vakantiegangers kunnen deze informatie voortaan snel vinden dankzij ‘Going Abroad‘, een nieuwe smartphone-app van de Europese Commissie.
Deze app geeft informatie over veilig verkeer in alle EU-landen die het meeste aanleiding geven tot ongevallen, zoals snelheidsbeperkingen, alcoholpromillages, verkeerslichten en het gebruik van mobiele telefoons. De app is in beschikbaar voor iPhone en iPad, Google Android en Microsoft Windows.
Brandstofprijzen
Brandstofprijzen in Europa vertonen nog steeds grote prijsverschillen. Tank je slim, doordat je weet waar het in het buitenland goedkoop is, dan kan je makkelijk vele euro besparen, aldus UnitedConsumers. Slim tanken in het buitenland is ook de snelwegstations mijden, want die zijn per definitie duurder.
Verkeersinformatie
Alle zaterdagen in juli en augustus wordt het druk op de wegen in Frankrijk. Op die zaterdagen staan er honderden kilometers file. In Oostenrijk zijn de laatste twee weekends van juli en de eerste drie van augustus het drukst. Hoe zit dat in andere landen? De ANWB biedt Europese verkeersinformatie in de zomervakantie.
Tol betalen
Al rijdend door Europa ontkomt u er bijna niet aan: tol! Veel landen heffen op verschillende belangrijke doorgaande wegen tol of hebben een vignetplicht. De ANWB biedt u ook een toloverzicht van Europa.
Autoveiligheid
Banden hebben geen vakantie. Let daarom op extra slijtage. Bandenslijtage hangt af van de temperatuur, de bandenspanning, de rijstijl en niet te vergeten de belading van de auto. Allemaal factoren die tijdens de vakantie kunnen afwijken. Wilt voor de vakantie nieuwe banden kopen, dan kunt u online terecht bij Tirendo.
Veiligheidsrisico’s
Met een reisadvies kunnen Nederlandse reizigers zich beter voorbereiden op veiligheidsrisico’s tijdens een buitenlands verblijf. Zoals de risico’s op ontvoeringen, gewapende overvallen, bomaanslagen, natuurrampen of oorlogsgeweld. Met het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken weet u bijvoorbeeld welke gebieden onveilig zijn, roept reizigers op tot waakzaamheid of ontraadt reizen.