Glycocalyx interessant voor nieuwe medicijnen tegen aderverkalking

0
744

De glycocalyx is een laag moleculen tussen het endotheel (de binnenbekleding van de bloedvaten) en het bloed. De glycocalyx zorgt ervoor dat er geen lekkage ontstaat en voorkomt dat bloedplaatjes en afweercellen vastplakken aan de vaatwand.

Dit maakt de glycocalyx een interessant aangrijpingspunt voor nieuwe medicijnen tegen aderverkalking (atherosclerose). Vroege schade aan het endotheel kan atherosclerose versterken. Lysette Broekhuizen onderzocht technieken om de glycocalyx in vivo te bekijken en manieren om schade aan de glycocalyx te herstellen.

Promotiegegegevens
Promovendus: Mw. L.N. Broekhuizen
Faculteit: Geneeskunde
Proefschrift: Glycocalyx, Cardiometabolic disease and Inflammation
Promotor: dhr. prof. dr. J.J.P. Kastelein en dhr. prof. dr. H. Vink
Datum: Vrijdag 23 september 2011, 12:00 uur
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, 1012 EZ Amsterdam

Vorig artikelAfvalwater zit vol energie
Volgend artikelHoe giftig is olie?
De Universiteit van Amsterdam heeft een lange geschiedenis. Voortgekomen uit het Athenaeum Illustre (1632) behoort de UvA met ruim 30.000 studenten, 5.000 medewerkers en een budget van bijna 500 miljoen euro tot de grote algemene universiteiten in Europa. De UvA heeft zeven faculteiten waar onderwijs en onderzoek plaatsvindt op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen, economie en bedrijfskunde, rechtsgeleerdheid, natuurwetenschappen, geneeskunde en tandheelkunde. De UvA wil een inspirerende, breed georiënteerde, internationale academische omgeving bieden, waarin de talenten van staf en studenten zich optimaal kunnen ontwikkelen.