In 2013 bezochten ruim 500.000 bezoekers de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). Dit is een stijging van bijna 25% ten opzichte van het jaar daarvoor.
De pagina’s over het glutenvrije dieet werden het meest bezocht. Glutenhype of daadwerkelijk meer mensen die om medische reden een glutenvrij dieet moeten volgen?
Glutenhype niet verwarren met coeliakie
De Nederlandse Coeliakie Vereniging is dé vraagbaak en belangenvereniging voor mensen met coeliakie en andere medische aandoeningen waarbij een glutenvrij dieet noodzakelijk is. Coeliakie is een auto-immuunziekte die ernstige schade toebrengt aan de darmen waarbij alleen het volledig glutenvrij eten deze schade kan inperken. Om patiënten op weg te helpen in de fase van diagnose en in de omschakeling naar het glutenvrije dieet, is de website van NCV een belangrijke informatiebron.
“We merken echter dat we tegenwoordig ook een ander type bezoeker op onze website ontvangen”, aldus Marieke Docters van Leeuwen, hoofd communicatie van de NCV. “Dat maken wij op uit de explosieve groei in het aantal bezoekers en hun specifieke zoekgedrag. Een substantieel deel van onze 525.000 bezoekers lazen alleen de informatie over het glutenvrije dieet en zochten niet door naar de medische informatie op onze site”.
“Deze glutenhype die al enige tijd ook in Nederland te merken is, is voor patiënten die om medische redenen een GV dieet moeten volgen niet altijd positief,” aldus Docters van Leeuwen. “Enerzijds omdat een glutenvrij dieet volgen zonder medische noodzaak en goede specialistische begeleiding juist schadelijk kan zijn. In glutenbevattende granen zoals tarwe of spelt zitten juist heel veel gezonde bouwstoffen en vezels die belangrijk zijn voor het lichaam en dat mag iemand die om medische reden een GV dieet moet volgen nu juist niet eten. En anderzijds omdat dit vrijwillig ‘experimenteren’ mogelijk het effect heeft dat patiënten met coeliakie of glutensensitiviteit in sociaal opzicht minder serieus genomen worden. Wij horen die geluiden steeds vaker”.
Glutenvrij eten is volgens de huidige wetenschappelijke studies voor mogelijk 2 à 3% van de Nederlanders een vereiste. Voor mensen die lijden aan de auto-immuunziekte coeliakie is gluten aantoonbaar schadelijk; in hun lichaam ontstaat darmschade als gluten gegeten worden. In Nederland hebben naar schatting 160.000 mensen coeliakie, maar slechts 35.000 mensen weten dat ze het hebben. Daarmee loopt Nederland ver achter op veel andere landen waar de bekendheid met de ziekte wel groot is. Nederland is echter met een inhaalslag bezig. Naast coeliakie komt ook Dermatitis Herpetiformis (DH) voor, een huidaandoening. En daarnaast erkennen artsen sinds kort ook ‘Non celiac Glutensensitivity; glutensensitiviteit’ als aandoening.
Eigen Diëtistennetwerk
Voor mensen met coeliakie, DH of glutensensitiviteit speelt een diëtist een belangrijke rol bij de omschakeling naar een goed glutenvrij dieet. Uit onderzoek onder patiënten bleek echter dat veel van hen niet of nauwelijks een diëtist bezoeken vanwege het niet aansluiten van de kennis van de diëtiste bij de wens van de patiënt. Om ervoor te zorgen dat patiënten met coeliakie zo goed mogelijk worden begeleid, investeert de Nederlandse Coeliakie Vereniging al enige tijd in kennisontwikkeling en verdere specialisatie van diëtisten.
Digitaal kennisplatform
Op 12 april 2014 tijdens de Nederlandse Coeliakie Dag, heeft de NCV een digitaal kennisplatform voor diëtisten geintroduceerd. Op dit digitale platform hebben diëtisten toegang tot onder andere een bibliotheek met wetenschappelijke artikelen over coeliakie en een forum dat wordt gemodereerd door de diëtiste van de NCV in samenwerking met de Medische Adviesraad. Het digitale kennisplatform voor diëtisten is tot stand gekomen met financiële bijdragen van het Celiac Disease Consortium, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging.
Goed Glutenvrij; naar een Glutenvrije Schijf van Vijf?
In samenwerking met de Wageningen Universiteit (WUR) is op 12 april 2014 ook het eerste resultaat naar gezonde voeding binnen een glutenvrij dieet gepresenteerd. Dit onderzoek wordt gedaan in het kader van de campagne Goed Glutenvrij. Het GV dieet is meer dan alleen de gluten uit je voeding weghalen. Het vraagt om een ander eetpatroon met accenten op andere vervangende voedingsmiddelen. De WUR werkt naar een overzicht van nutriënten die dagelijks binnen het GV dieet zou moeten passen. Samen met het Voedingscentrum en de WUR zal de NCV vervolgens werken aan een marketing- en communicatie instrument voor consumenten.
Glutenvrij is hip, maar hoe gezond is het eigenlijk? – http://t.co/tR95jVQNO4
— Gezondheidskrant (@Gezondheidskrnt) 17 april 2014