Glenn Bakx eerste Nederlands kampioen Ice Cross Downhill

0
1144

De 23-jarige Glenn Bakx uit Geleen was de allersnelste Nederlander tijdens het eerste NK Ice Cross Downhill ooit. Hij mag zich daarom met recht Nederlands kampioen Ice Cross Downhill noemen.

Nederlandse kampioenschappen Ice Cross Downhill 2013 - 01Fotocredits: Jarno Schurgers / Red Bull Content Pool

De 85 snelste Nederlanders tijdens het NK hebben zich gekwalificeerd voor de National Shoot Out van het Ice Cross Downhill World Championship op 7 februari 2013 in SnowWorld Landgraaf op de eerste indoortrack ooit. Daar gaan ze de strijd aan voor startplekken van de finale van Red Bull Crashed Ice op zaterdag 9 februari. “Ik ben zo blij dat ik gewonnen heb. Er is echt een druk van mijn schouders gevallen. Temeer omdat mijn broertjes ook meededen. Je wilt toch graag laten zien wat je in huis hebt,” zegt een blije Bakx.

In het indrukwekkende wintersportlandschap van SnowWorld Landgraaf gingen 127 schaatsers de snoeiharde strijd aan op het ijs. De atleten raceten tijdens de individuele time runs van de 330 meter lange, permanente track. De 32 snelste heren en 8 dames gingen in een knock-out run de competitie met elkaar aan. Voor het Nederlands team dat bestaat uit winnaar Glenn Bakx, Remo Speijers en Bart van Roosmalen was het NK Ice Cross Downhill extra spannend. Zij voelden de druk om te presteren op hun schouders. Glenn Bakx was dan ook erg blij met het resultaat. Glynis Barton was de snelste van de vrouwen.

Nederlandse kampioenschappen Ice Cross Downhill 2013 - 02Fotocredits: Jarno Schurgers / Red Bull Content Pool

Ab Krook en Falko Zandstra, coaches van het Nederlands team zijn zeer content met het NK. “Het is een goede ontwikkeling voor Nederland en de sport. Zo hebben we meer zicht op Nederlandse schaatstalenten. We hadden vandaag dan ook een dubbelrol: coach, maar ook scout”, vertelt Ab Krook. De track in SnowWorld in Landgraaf is de eerste indoortrack ooit. Er zit een verticale afdaling in van 70 meter en dat maakt het meteen een extreem steile track. De uitdaging voor de deelnemers is om de snelheid die tijdens de start gemaakt wordt, vast te houden tijdens de hindernissen zonder daarbij teveel risico te nemen. De track is ook open voor publiek, zodat iedereen kennis kan maken met de nieuwe, snelle sport.

Nederlandse kampioenschappen Ice Cross Downhill 2013 - 03Fotocredits: Jarno Schurgers / Red Bull Content Pool

Op 26 januari gaat het Nederlands team eerst naar de tweede stop van het Ice Cross Downhill Championship in St. Paul om daar ons land te vertegenwoordigen. Daarna is het tijd voor de derde stop in SnowWorld Landgraaf. Het belooft een geweldig event te worden waarbij er snel, héél snel, geschaatst wordt met als decor ’s werelds grootste indoor skiresort. De bezoekers worden daarnaast nog getrakteerd op een aantal verrassende optredens!

Results Men:
1. Glenn Bakx
2. Danny Hansen
3. Bart van Roosmalen

Results Women:
1. Glynis Barton
2. Michelle Noe
3. Marion Pepels

Ice Cross Downhill World Championship 2013 op zaterdag 9 februari 2013 in SnowWorld Landgraaf. Tickets zijn te koop voor € 10,- via de website http://redbullcrashedice.com