GHB wordt harddrug

Het middel GHB (gamma-hydroxyboterzuur) wordt op lijst I van de Opiumwet geplaatst (nu op lijst II). Hiermee komt het middel op de lijst van harddrugs.

Dit schrijft minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de minister doet plaatsing op lijst I meer recht aan de risico’s voor de individuele gezondheid en voor de samenleving die ontstaan door het gebruik van GHB.

De afgelopen jaren is de ernst en de frequentie van het aantal acute gezondheidsincidenten toegenomen. GHB is een middel dat moeilijk te doseren is, waardoor een gebruiker na verkeerde dosering in coma kan raken. Niet alleen de acute gezondheidsproblemen, maar ook het aantal gevallen van verslaving aan GHB is de laatste tijd flink gegroeid.

De verwachting is dat de plaatsing op de lijst voor harddrugs een duidelijk signaal geeft richting (potentiële) consumenten over de risico’s van de drug. De minister volgt met de plaatsing op lijst I het advies van het CAM (Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs) dat een risicoschatting heeft gemaakt van GHB. Ook maakt de plaatsing voorbereidingshandelingen voor de productie van GHB strafbaar. Productie, handel en bezit zijn nu al verboden maar tegen het voorbereiden van de productie kan nu nog niet worden opgetreden door politie en justitie.

Plaats een reactie