De drug GHB (gamma-hydroxyboterzuur) lijkt onschuldig, maar de hoeveelheid die je nodig hebt voor een prettig effect ligt dicht bij een overdosering.
Fotocredits: Menno Abbink (cc)
Bij regelmatig gebruik kun je er zelfs geestelijk en lichamelijk verslaafd aan raken. Brijder Verslavingzorg ziet het aantal aanmeldingen van mensen met een GHB-afhankelijkheid stijgen.
Stijgende trend gebruik
GHB wordt door een relatief klein aantal mensen gebruikt in Nederland. De afgelopen jaren is er echter wel een stijgende trend te zien. In 2011 doen 650 personen een beroep op hulp bij problematisch gebruik van GHB. De leeftijd van GHB gebruikers is in 34% van de gevallen jonger dan 25 jaar. Het aandeel vrouwen ligt in vergelijking met andere problematiek en met 34% relatief hoog. In meer dan de helft van alle aanmeldingen blijkt ook hier sprake van problemen met meerdere middelen. Bijna 30% is nieuw in de verslavingszorg (bron kerncijfers verslavingszorg 2011).
Effecten GHB
Het gebruik van GHB kent veel positieve effecten. Zo word je er ontspannen van, je voelt je prettig en raakt in een opgewekte stemming. Daarnaast is het middel eenvoudig te bereiden en daardoor goedkoop en makkelijk te krijgen. Voor sommige kan het gebruik van GHB een gewoonte worden en mogelijk leiden tot een verslaving. Bij het stoppen kunnen er snel ontwenningsverschijnselen optreden. Na een periode van intensief gebruik kunnen deze verschijnselen riskant worden en zelfs leiden tot levensbedreigende situaties. Afkicken met medische hulp is noodzakelijk. De hulpverleners in de kliniek van Hoofddorp hebben ruime ervaring op dit gebied. In het voorjaar zal er ook een GHB-kliniek worden geopend in Den Haag.
Activiteiten
Vanaf medio januari is er op verschillende websites zoals brijder.nl, drugsondercontrole.nl en drugsinfoteam.nl extra informatie te vinden zijn over de risico’s van GHB. De mensen die Brijder volgen op twitter ontvangen dagelijks tweets met feiten en tips. Verder geven de vrijwilligers van Unity, voorlichters van Brijder in het uitgaansleven, voorlichting over het gebruik van alcohol, drugs en dus ook GHB. Jongeren en ouders worden bereikt door de preventieactiviteiten van Brijder.
Op dinsdag 29 januari 2013 wordt een GHB miniconferentie georganiseerd: ‘GHB, van ‘onschuldige’ partydrug tot gevaarlijke harddrug’. Deze conferentie is bedoeld voor professionals die in Den Haag werken en die met deze problematiek te maken kunnen krijgen. Daarnaast zullen verwijzers door middel van een digitale nieuwsbrief over de risico’s van GHB worden geïnformeerd.
Meer informatie
– http://www.drugsondercontrole.nl
– http://drugsinfoteam.nl