GGZ Noord-Holland-Noord wint 10.000 euro met Univé Paludanusprijs 2010

De GGZ Noord-Holland-Noord heeft de Univé Paludanusprijs 2010 gewonnen met het project ‘Beter worden doe je thuis’. Dit project heeft als doelstelling om mensen met een ernstige psychiatrische stoornis zoveel mogelijk in de eigen woonomgeving te behandelen en begeleiden. De Univé Paludanusprijs bestaat uit een film over het project, een onderscheiding en een geldbedrag van 10.000 euro.

Beter worden doe je thuis
‘Beter worden doe je thuis’ is opgezet voor cliënten met een ernstige psychiatrische stoornis, die veelal gepaard gaat met verslavingsproblematiek. In de eigen woonomgeving van de cliënt werken ambulante en klinische zorg zo intensief mogelijk samen met de cliënt en diens omgeving, om opname te voorkomen of in ieder geval te bekorten. Uiteindelijk moet dit ertoe leiden dat mensen minder vaak worden opgenomen, dat hulpverleners minder vaak dwangmiddelen hoeven in te zetten en dat cliënten vaker beter kunnen werken aan herstel.

Een onafhankelijke jury verkoos gisteren uit de drie genomineerde projecten de GGZ Noord-Holland-Noord tot winnaar. ’Met dit project is de GGZ Noord-Holland-Noord erin geslaagd de schotten weg te halen tussen klinische en ambulante zorg’, aldus waarnemend juryvoorzitter Ruud Lapré, emeritus hoogleraar Gezondheidszorgbeleid en economie van de gezondheidszorg. ’En het mooie is dat ook andere instellingen deze aanpak heel goed kunnen overnemen.’

Ronette Kwant, Cathrien Hoff en Henk Hut van GGZ Noord-Holland-Noord namen de Paludanusprijs woensdagmiddag in Santpoort in ontvangst uit handen van Jeanette Horlings-Koetje, directeur Zorginkoop van Univé-VGZ-IZA-Trias. ‘Prachtig om te zien dat met name ook de cliënten zélf de voordelen ervaren van deze aanpak’, aldus Jeanette Horlings-Koetje. ‘Zij staan overduidelijk centraal.’

De andere twee genomineerde projecten waren ‘De verborgen doelgroep’ van het TweeSteden Ziekenhuis uit Tilburg en ‘Jij die mij een stem geeft’ van Stichting Prisma, locatie Biezenmortel. Ook zij kregen een professionele documentaire over hun project en een onderscheiding.

Met de Univé Paludanus Prijs wil Univé-VGZ-IZA-Trias de kwaliteitsverbetering van de zorg in Nederland zichtbaar maken en bevorderen. De prijs werd dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt. In totaal dongen 59 projecten uit heel Nederland mee naar de prijs.

Meer informatie over de Univé Paludanusprijs, de winnaar en de genomineerden: www.unive.nl/paludanusprijs

Plaats een reactie