GG&GD Utrecht haakt aan op Nationale voorleesdagen

Om overgewicht bij jonge kinderen te voorkomen geeft GG&GD Utrecht samen met de bibliotheek Utrecht preventief voorlichting over gezond eten en bewegen. Dat doen ze rondom de Nationale voorleesdagen van 19 tot en met 29 januari 2011.

In de hele stad worden in totaal 115 bijeenkomsten gehouden voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar en hun ouders. ‘Het gaat in principe om alle kinderen die naar de voorschool en de peuterspeelzaal gaan en in enkele gevallen ook kinderen op een kinderdagverblijf’, vertelt Hannie Kuiken, Projectleider Gezond Gewicht Hoograven.

Ideale samenwerking
‘De peuters worden samen met een ouder uitgenodigd in één van der dertien bibliotheekvestigingen en zijn verplicht om te komen. Voor ons is dat de ideale samenwerking omdat we zo ruim 3500 mensen bereiken. Dat zijn vooral kinderen uit aandachtswijken waar overgewicht vaker voorkomt dan in andere wijken. En hoe jonger de kinderen zijn, hoe effectiever preventief voorlichten is’, aldus Hannie Kuiken. Tijdens de bijeenkomsten vertelt een bibliotheekmedewerker kort iets over de BOFT boodschap (het belang van gezond eten en voldoende bewegen), er wordt voorgelezen uit Prentenboek van het jaar Fiet wil rennen en daarna kunnen de kinderen en hun ouders samen dansen op het lied van Fiet. Albert Heijn zorgt bovendien vanuit diverse filialen in de stad voor een gezond tussendoortje met water en fruit. ‘En het is vooral heel gezellig’, vult de projectleider aan.

CD voor thuis
‘Omdat GG&GD het belangrijk vindt dat het niet bij dat ene moment blijft, bieden we samen met de bibliotheek Utrecht na afloop de ouders een tasje aan. Daarin zit onder andere voorlichtingsmateriaal over BOFT en een cd met het liedje over Fiet. Zo kunnen ouders en kinderen thuis verder gaan met bewegen. Vorig jaar hebben we dat voor het eerst gedaan en toen is gebleken dat dit, zeker met wat stimulans van de voorschoolse instellingen, een groot succes is. Wat ik zelf goed vind om te zien is dat er binnen de gemeente goed samengewerkt wordt. Utrecht is een JOGG gemeente. Dat betekent dat we het landelijk project steunen om jongeren op gezond gewicht te krijgen. Het is mooi om te zien dat niet alleen de overheid, maar ook de bibliotheek en Albert Heijn dit steunen en dat we elkaar weten te vinden.’

Plaats een reactie