Gezondheidsvoordelen van schapenmelk

De kostprijs van schapenmelk ligt boven de melkprijs. Als het mogelijk is op schapenmelk een gezondheidsclaim te leggen, komt er meer ruimte voor een hogere melkprijs. Is schapenmelk echt gezonder dan geiten- of koeienmelk? Het Louis Bolk Instituut sloeg de literatuur erop na.

De onderzoekers vergeleken de samenstelling van schapenmelk met de samenstelling van geiten- en koeienmelk. Schapenmelk heeft een hoger eiwitgehalte en bevat twee keer zoveel caseïne. Ook het vetgehalte is hoger. Bovendien bevat schapenmelk meer gezonde vetzuren. En sommige vitamines en mineralen komen in hogere gehaltes voor.

Claims afhankelijk van Europese regelgeving
Op basis van deze positieve bevindingen zijn enkele gezondheidsclaims voor schapenmelk en/of -kaas met betrekking tot calcium en vitamine D wellicht mogelijk. Ook voedingsclaims (bron van…) zijn mogelijk. Maar of deze claims daadwerkelijk mogelijk zijn, is afhankelijk van het besluit van de Europese Commissie over het invoeren van voedingsprofielen als voorwaarde voor een mogelijke claim.

Gericht vervolgonderzoek nodig
In dit onderzoek is alleen een literatuurstudie gedaan. De resultaten die in de literatuur worden gevonden, lopen uiteen. In het buitenland worden andere gehaltes gevonden dan in Nederland. Het ras en de voeding van de schapen hebben invloed op de samenstelling van de melk. Van de gehaltes van vitamines en mineralen is nog niet zoveel bekend. Om vast te kunnen stellen of de gezondheids-/voedingsclaims in Nederland van toepassing kunnen zijn, is dan ook toegepast vervolgonderzoek nodig met directe vergelijkingen tussen schapen-, geiten- en koemelk in Nederland. Dat onderzoek moet vooral gericht zijn op vetzuren en de vitamines en mineralen die mogelijk een claim kunnen opleveren.

Rapport ‘Gezondheidsvoordelen van schapenmelk’ van ing. Ramira ter Mors en ing. Jan de Wit, Louis Bolk Instituut

Plaats een reactie