Wanneer je gespierder wordt, brengt dat tal van gezondheidsvoordelen met zich mee. In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen:
- Toename metabolisme
- Lagere bloeddruk
- Dichtheid van botten verbetert
- Voordelen voor mentale gezondheid
- Voorkomt blessures
Toename metabolisme
Door over meer spiermassa te beschikken, neemt jouw metabolisme toe. Je kunt hierdoor gemakkelijker calorieën verbranden en een gezond gewicht behouden. Om spiermassa te behouden verbrandt het lichaam namelijk continu energie, ook als je niet beweegt. Ook is het zo dat de effecten van krachttraining nog lang aanhouden. Het lichaam verbruikt energie om spiermassa te herstellen dat beschadigd is. Door minimaal twee tot drie keer te trainen, zal er continu sprake zijn van een verhoogd metabolisme. Iets dat helpt om op gewicht te blijven.

Lagere bloeddruk
Om jouw bloeddruk te verlagen is het belangrijk om spieren langzaam te bewegen wanneer je kracht zet. Als je jouw spieren niet of nauwelijks beweegt tijdens contracties, kan jouw bloeddruk op termijn toenemen. Dit blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek dat naar krachttraining in relatie tot de bloeddruk gedaan is.
Dichtheid van botten verbetert
De dichtheid van botten verbetert op het moment dat je meer druk zet. Dit gaat geleidelijk aan. Met name voor vrouwen na de menopauze is dit belangrijk. Botdichtheid neemt na een veranderende hormoonhuishouding namelijk af.

Voordelen voor mentale gezondheid
Ook op mentaal vlak is krachttraining van waarde. Het is wetenschappelijk bewezen dat krachttraining voor een verlaging van angsten leidt bij volwassenen. Ook wordt er een verbetering in het slaappatroon waargenomen als er aan krachttraining gedaan wordt. Tot slot is er in dezelfde studie gezien dat de weerstand verbetert wanneer je aan krachttraining doet. Stuk voor stuk zijn dit gezondheidsvoordelen waar je direct van kunt profiteren als je aan spiergroei werkt.

Voorkomt blessures
Door aan spiermassa te bouwen, verkleint de kans op blessures. Dit heeft te maken met opgebouwde weerstand. Houd er echter rekening mee dat het niet uitsluitend om spiermassa draait. Bij het voorkomen van blessures is ook de stabiliteit van jouw lijf belangrijk. Dit kun je trainen door met yoga en pilates aan de slag te gaan.
Zoals je in dit artikel hebt ontdekt, is er reden genoeg om met krachttraining te starten. Uiteraard is het belangrijk om dit rustig op te bouwen. Zeker wanneer je met krachttraining start is de kans op blessures namelijk groot. Houd er rekening mee dat je de trainingsintensiteit langzaam opbouwt en goed voelt wat jouw lijf nog wel en niet kan. Zo verklein je de kans op blessures en kun je spiermassa beetje bij beetje opbouwen.