Gezondheid en veiligheid van ouderen

Oudere mensen hebben het niet altijd eenvoudig, in het dagelijkse leven. Hulpmiddelen kunnen hun levenskwaliteit en comfort aanzienlijk vergroten.

Als je je ouders een comfortabele en gelukkige oude dag wilt helpen bezorgen, dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar allerlei manieren die dat mogelijk maken.

De volgende 5 tips helpen je ouders bij het creëren van een gezellige, gemakkelijke en veilige woonomgeving. Op die manier worden zowel hun gezondheid als veiligheid gewaarborgd.

1. Een looprek

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar veel gezondheidsproblemen met ouderen kunnen voorkomen worden als deze optimaal ondersteund worden tijdens het wandelen. De mobiliteit van ouderen is immers niet meer optimaal, waardoor het risico op vallen of struikelen veel groter is. Een eenvoudig looprek kan hier uitkomst voor bieden en neemt zowel jou kopzorgen als het risico op vallen voor je ouders zo goed als helemaal weg.

2. Installeer een traplift

Trapliften zijn een geniale uitvinding. Ze maken het voor ouderen, die vaak minder mobiel geworden zijn, eenvoudiger om de trap op en af te gaan. Dankzij een stevig en betrouwbaar systeem wordt een stoel via de trapleuning naar boven gehesen, zodat de persoon in kwestie zelf geen trappen meer moet oplopen.

Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar, afhankelijk van het soort trap en de persoonlijke wensen van de persoon. 123Trapliften biedt bijvoorbeeld tal van modellen die voor elke woning en persoon een uitkomst bieden.

oudere dame

3. Schakel huishoudhulp in

Vaak maken mensen zich vooral zorgen over de gezondheid van hun ouders. Als zij op een bepaalde leeftijd nog altijd zelfstandig wonen, is het risico dat er iets gebeurt immers groter. Naast zelf regelmatig controleren, kun je ook een huishoudhulp in schakelen. Deze zorgverlener helpt niet alleen bij huishoudelijke werkzaamheden, maar kan ook de fysieke en mentale gezondheid van de oudere controleren, zodat er tijdig kan worden ingegrepen bij een verontrustende situatie.

4. Houd een oogje in het zeil met een camera

Als je je zorgen maakt over de gezondheid van je ouders, dan is het ook altijd mogelijk om een camera te installeren in de woning. Naast gewone camera’s, die je kan verbinden met een scherm in je eigen huis, bestaan er ook camera’s met een soort waarschuwingssignaal, die een oudere kan gebruiken als er iets misloopt.

De installatie van een camera in de woning van je ouders biedt meer zekerheid, zowel voor je ouders als voor jezelf. Bespreek wel het verlies aan privacy, voordat de camera wordt geïnstalleerd. Op websites zoals Onlinecamerashop kan je verschillende camera’s vinden die speciaal bedoeld zijn voor dergelijke situaties.

5. Antislipvloeren

Tenslotte kunnen heel wat problemen voorkomen worden met een antislipvloer. Vooral in ruimtes waar het vochtig is, of er vaak water op de vloer terechtkomt – zoals de badkamer of keuken – is het belangrijk een stevige ondergrond te hebben om op te lopen. Een eenvoudige antislipvloer voor het bad kan het risico op vallen drastisch verkleinen en dat draagt natuurlijk alleen maar bij aan het wooncomfort én veiligheid.

Plaats een reactie