Gezondheid in wereldwijd perspectief onderwezen

De Universiteit Maastricht start komend studiejaar, in samenwerking met universiteiten in Canada, Thailand en India, de nieuwe masteropleiding Global Health. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet is de beoogd erevoorzitter van de adviesraad van de opleiding. De master Global Health leidt professionals op die uitdagingen in de gezondheidszorg op wereldwijde schaal te lijf kunnen.

Vanwege de toenemende globalisering houden problemen in de gezondheidszorg zich niet meer aan grenzen. Epidemieën worden pandemieën, chronische ziekten nemen overal in hoog tempo toe, natuurrampen hebben grootschalige effecten, maar ook de ongelijk verdeelde toegang tot zorg is een wereldwijd probleem.

De master Global Health is een éénjarige Engelstalige master, die de complexe verbanden tussen gezondheid, gezondheidszorg, technologie, economische ontwikkeling, politiek en meer behandelt. De opleiding beoogt de professionals te leveren die nodig zijn om de grensoverschrijdende dimensies van wereldwijde gezondheidsvraagstukken te tackelen, vanuit Nederland, Europa, of waar ook ter wereld.

Dankzij de samenwerking met McMaster University in Canada, Thammasat University in Thailand en Manipal University in India, biedt het programma veel kansen voor internationale uitwisseling, zowel fysiek als virtueel.

Erevoorzitter
Prinses Margriet is gevraagd voor de functie van erevoorzitter van de adviesraad, vanwege haar grote affiniteit met en betrokkenheid bij internationale gezondheidszorg, onder meer via haar functies binnen het Rode Kruis.

Ze woont dan ook de startbijeenkomst vandaag bij, op de Nederlandse ambassade in Ottawa, Canada. De prinses werd in 1943 geboren in Ottawa. “Haar bezoek vandaag doet ons op unieke wijze stilstaan bij het samenwerkingsverband met McMaster op Nederlands grondgebied in Canada”, zegt prof. dr. Frits van Merode, lid van de Raad van Bestuur van het Maastricht UMC+ en vice-decaan van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences, waar de master onder valt. “Ze is al decennialang betrokken bij internationale gezondheidszorg en we zijn dan ook blij dat ze de functie van erevoorzitter overweegt.”

De adviesraad bestaat verder uit professionals uit de praktijk uit verschillende landen. De raad komt jaarlijks bij elkaar om de inhoud en opzet van de opleiding bij te sturen. De eerste twintig inschrijvingen voor de opleiding zijn al binnen, en er komen er dagelijks bij vanuit de hele wereld.

Plaats een reactie